Aktif Eğitimciler Sendikası Samsun Şubesi Kadın Kolları Başkanı Elif Çakır, kadınlarının mutsuz olduğu toplumlarda herkesin mutsuz olacağına dikkat çekti.

Çakır, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü sebebiyle yayınladığı mesajda Türkiye’nin gerek insan hakları gerekse kadınların genel durumu açısından hiç de parlak bir karneye sahip olmadığını öne sürdü. “Özellikle son yıllarda yaşanan hukuksuzluklar ve hak ihlalleri, sosyolojik olarak zaten kırılgan olan kadın hakları konusunda toplumda ciddi tahrifatlara kapı aralamaktadır.” diyen Çakır, “Dünyada ve ülkemizde kadınların üç temel sorunu vardır. Bunlar, emeğinin sömürülmesi, cinsel kimliğinin istismar edilmesi ve şiddettir.” tespitinde bulundu.
Milyonlarca kadının tarımdan ev hizmetlerine ve çocuk bakımına kadar her türlü güvenceden mahrum olarak düşük ücretle çalıştırıldığının altını çizen Çakır, “Binlerce kadın, çalıştığı ortamlarda, sokakta, evde birilerinin ahlaki zaaflardan kaynaklı saldırılarına maruz kalmaktadır. Her yıl yüzlerce kadın, bizzat eşinden, ailesinden ya da başkalarından gördüğü şiddet sonucu zarar görmekte hatta hayatını kaybetmektedir. Sadece geçen yıl, resmi verilere göre 300’e yakın kadın cinayete kurban gitti. Binlercesi, şiddete, tecavüze, tacize kötü muameleye maruz kaldı.” dedi.

“KATİLLER HAFİFLETİCİ SEBEPLERLE KORUNUYOR”
“Ne yazık ki toplumdaki erkek egemen anlayış, hukukun işleyişinde de kendini göstermekte, kadınının varlığını tehdit eden davranışların failleri çoğu kez düşük cezalarla kurtulmaktadır.” diyen Çakır, hafifletici sebepler adı altında katillerin lehine cezai indirimlere gidilmesini eleştirdi.
“Devletiyle, siyasetçisiyle, sivil toplumuyla, akademisyeniyle, sıradan insanıyla hepimiz her soruna olduğu gibi, kadınlarımızın sorunlarına karşı da azami duyarlı olmak, çözüm aramak ve bulmak zorundayız.” diyen Çakır şöyle konuştu: “Aktif Eğitimciler Sendikası olarak, eğitim çalışanlarının ellerinin toplumun bütün kesimlerine ulaştığı bilinciyle, yarının çalışan, üreten, nesil yetiştiren bütün kadınlarını ve onların kıymetini bilecek erkeklerini daha bir özenle ve idealle yetiştirmeye kendimizi vazifeli biliyor, bütün olumsuzlukların giderilerek daha mutlu, daha huzurlu, daha güvenli bir geleceğin kurulması için gayretlerimizi sonuna kadar ortaya koyacağımızı ilan ediyoruz.”