Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar, kadınların Cumhuriyet ile birlikte edindikleri haklar konusunda ilerleme kaydedilemediğini söyledi. Yaşar,"Tabii ki kadınlarımızın haklarını savunacak, onların mücadelesine destek vereceğiz ancak en büyük görev kadınlarımıza düşüyor. Onlar haklarını isteyecek ve haklarının peşine düşecek." dedi.

Yenimahalle Belediyesi tarafından desteklenen ve Hacettepe Üniversitesi Sosyoloji Derneği öncülüğünde yürütülen, 'Suskunluğun Çığlığı Projesi'nin kadın yönelik şiddetle mücadelede yerel yönetim, kamu ve sivil toplum kuruluşları arası işbirliği toplantısı Yenimahalle Belediyesi İlk Adım Salonu’nda gerçekleşti. Toplantıya, Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar, Belediye Başkanvekili Mehmet Kartal, Hacettepe Üniversitesi Rektör Yardımcısı Profesör Doktor Yüksel Kavak, Hacettepe Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Başkanı Profesör Doktor Aylin Görgün Baran, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı yetkilileri, öğretim üyeleri, muhtarlar, Türkiye geneli sığınma evleri, kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları temsilcileri katıldı.

'KADIN HAKLARI DEMOKRASİNİN GEREĞİDİR'

Sosyal ve eğitici programlara ev sahipliği yapmaktan gurur duyduğunu belirten Yaşar, şöyle konuştu: "Türkiye bazı konularda ilerleme kaydederken kadın hakları konusunda gerileme kaydediyor. İnsanlığın diğer yarısı olan kadınlarımızın hala hak mücadelesi vermeleri ülkemiz için çok üzücü bir durum. Günümüzde Cumhuriyet döneminde, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün öngörüsü ve üstün dehasıyla elde edilen kadın haklarından geri dönüş yapılmak istenmesine tanık oluyoruz. Her gün öldürülen, dayak yiyen, ırzına geçilen, ezilen ve kişiliği yok edilmek istenen kadınlarımızın bir hukuk devletinde haklarının en üst düzeyde korunması gerekir. Bu demokrasinin en önemli temelidir."

'KADINLARIN HAYATLARI YÖNETİLMEYE ÇALIŞIYOR'

Kadınların hayatlarına müdahale etmek isteyen bir zihniyetin var olduğuna da vurgu yapan Yaşar, kadınların ne yapması, ne kadar eğitim alması, parasını nasıl harcaması gibi birçok konuda temel seçimleri kadınlar adına babaların, kocaların, ağabeylerin, hatta siyasilerin ve iktidarın belirlemeye çalıştığını anlattı. Başkan Yaşar, sözlerini şöyle tamamladı: "Güçlü bir milletin oluşabilmesi için kadınlarımızın her konuda yükselmesi gerekiyor', diyen Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün çağdaş zihniyetinden, ‘Kadın mı kız mı bilemem, kadına şiddet abartılıyor. Evde ki işler yetmiyor mu, kadınlar iş aradığı için işsizlik oranı yüksek, kızlar okuyunca erkekler evlenecek kız bulamıyor’ diyen bir zihniyete kadar gelebildik."

KAVAK: ŞİDDET HER YERDE

Rektör Yardımcısı Kavak ise kadına şiddetin küresel bir sorun olması ile birlikte, Türkiye’de gün geçtikçe artan şiddet olaylarının sadece kadın olaylarında değil, okullarda, sokakta, futbolda da arttığını dile getirdi. Bunu aşmak için tüm insanlara saygı kavramının yerleştirilmesi gerektiğini söyledi. Şiddet ile mücadele eden, sığınmaevi açarak şiddet gören kadınları destekleyen Yenimahalle Belediyesi’ne teşekkür eden Kavak, bu çalışmaların diğer yerel yönetimlere de örnek olması gerektiğini kaydetti.