Dün yazdığım gibi, bu günlerde herkes gazetecilerin kategorilere ayrılmasını, liste olayını ve belediyelerden aldığı desteği yazıyor.

Siz liste olayını falan unutun gitsin. Bazı Belediyeler bazı haber sitelerine ve gazetelere öyle öyle paralar veriyor ki, okuyunca dudağınız uçuklayacak, aklınız şaşacak.

Hadi Başlayalım. 

Yine dün Neşe Yıldızhan, bir gazetecinin “Hayrettin Güngör geldikten sonra 90 bin lira zarar ettiğini” söylediğini yazmış ve “Büyükşehir Belediyesi hangi basın kuruluşuna, hangi hizmet karşılığında kaç lira ödeme yapıldığını açıklasın” çağrısında bulunmuştu.

6 ayda 90 bin lira zarar eden gazeteci kim gerçekten çok merak ettim.

Ben size gazeteci arkadaşlarımız arasında dolaşan başka bir söylentiden bahsetmek istiyorum.

Rivayet odur ki, bir basın kuruluşu bir belediyeye 35 bin lira fatura keser. Faturanın ödenmemesi üzerine Belediye Başkanının huzuruna çıkan gazeteciye başkan şöyle der:

“Bu faturayı tüm billboardlarda yayınlar sizi ifşa ederim”

Olayı en az 10 gazeteciden duymanın dışında, konuştuğum bazı siyasetçi ve iş adamları da aynı olayı anlattılar.

Doğru mu bilmiyorum. İnanmak gerçekten zor. Ancak… Doğru olduğunu bildiğim bir başka bilgiyi sizinle paylaşmak istiyorum.

İlan parası dışında bazı basın kuruluşlarına her ay düzenli olarak para ödeyen belediyeler var. Hem de öyle az uz değil. 2 binden başlayıp 10 bin liraya kadar.

Şimdi Kahramanmaraş Büyükşehir ve 11 İlçe Belediye Başkanına Sormak İstiyorum:

Ayda 2 bin, 3 bin, 4 bin, 5 bin, 7 bin, hatta 10 bin lira ödeme yaptığınız haber siteleri ve basın kuruluşları var mı?

Varsa bu ödemeleri hangi hizmet karşılığında yapıyorsunuz?

Bu ödemeyi yapacağınız basın kuruluşlarını hangi kriterlere göre belirliyorsunuz?

Aynı kişiye ait birden fazla haber sitesi ayrı ayrı fatura kesiyor mu? Siz bu faturaları ödüyor musunuz?

Belediyeler şehre hizmet etmek için vardır ve harcadığı her kuruşun hesabını da vermek zorundadır. Bu paralarda tüyü bitmemiş yetimlerin, şehit çocuklarının, fakir fukaranın, garip gurebanın hakkı vardır.

Ortada bu kadar iddia dolaşırken gazeteci olarak susmak bize yakışmaz.

Belediye Başkanlarımız da susmamalı ve iddiaları tek tek cevaplamalıdır.

Hem Belediye Başkanlarımız hem de Kahramanmaraş’ta namusuyla görev yapan tüm gazeteci arkadaşlarımız töhmet altındadır.

Başta tartışmaların odağındaki Büyükşehir Belediyesi ve Onikişubat belediyesi olmak üzere tüm belediyelerimiz, 30 Mart 2014 seçimlerinden bugüne kadar basına ödediği parayı tek tek açıklamalıdır.

Ak parti İl Başkanlığı basının kategorilere ayrılmasına müdahil olacağına, bu konuya müdahil olmalı ve vatandaşın merak ettiği soruların cevaplanması için gerekli çalışmaları yapmalıdır.

Yılda 5 defa yayınlayacağı ilan başına 400, 600, 800 TL almak için önüne bir yığın şart konulan gazeteci arkadaşlarımız ekmek parası için çırpınırken, yukarıda yazıldığı gibi her ay binlerce lira fatura kesen basın kuruluşları varsa bu ortaya çıkarılmalıdır.

Dedikoduları gidermenin başkaca da bir yolu yoktur.

Merakla bekliyoruz….