Kahramanmaraş Halk Sağlığı Müdürlüğü, Piazza Alışveriş ve Yaşam Merkezi’nde stant açarak, ziyaretçileri bulaşıcı hastalıklardan korunma yolları hakkında bilgilendirdi.
Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdürlüğü görevlileri AVM ziyaretçilerine hastalıklardan korunma yolları ve hepatit ile ilgili bilgilerin yer aldığı broşürler dağıttı. Görevliler ayrıca, ziyaretçilerin sorularını da yanıtlayarak onlarla birebir ilgilendi.
Stantta görevlilerce dağıtılan “Bulaşıcı Hastalıklardan Korunmak Sizin Ellerinizde” başlıklı broşürde, basit korunma yollarına dikkat çekildi. Hastalıklardan korunmanın en etkili yolunun hijyenden geçtiği ifade edilen broşürde öneriler; “temizliğe dikkat etmek, çiğ gıdalar ile pişmiş gıdaları ayırmak, gıdaların pişirilmesine dikkat etmek, gıdaları uygun şartlarda muhafaza etmek, güvenilir gıda tüketmek ve içilebilir nitelikteki suları kullanmak” şeklinde sıralandı.
Her 10 kişiden 1’i hepatit virüsü taşıyor
Stantta ayrıca, karaciğer iltihabına neden olan virüsün etken olduğu bir hastalık türü olan hepatitle ilgili de bilgilendirme broşürü dağıtıldı. Türkiye’de her 10 kişiden 1’inin hepatiti hem taşıyıp hem de bulaştırdığı ifade edilen broşürde, hepatit çeşitleri, bulaşma ve korunma yolları anlatılarak belirtilerine dikkat çekildi.
Aşırı halsizlik ve yorgunluk hissi, deride ve gözaltlarında sararma, idrar renginde kararma, karaciğer bölgesinde hassasiyet gibi belirtilerle ortaya çıkan hepatitten korunmanın en etkili yolunun aşılanma, temiz yiyecek ve içeceklerin kullanılması ve her türlü hijyen kurallarına uyulmasından geçtiği vurgulandı.