Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı M. Hanifi Öksüz, halkın tasarrufunun sanayicilere yetmediğini ifade ederek, “Keşke halkımızın tasarrufu bize yetse de, biz sanayiciler olarak halkımızdan borç alsak” dedi.


Finansal Kurumlar Birliği koordinasyonuyla yürütülen “Leasing ve Kobiler - Birlikte Güçlü Yarınlara” Panelinde bir konuşma yapan Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Hanifi Öksüz, Kahramanmaraş’ın Türkiye’nin son yirmi yılda en hızlı sanayileşen şehirlerin başında geldiğini söyledi.

Hanifi Öksüz açıklamalarına şöyle devam etti:

“Sanayileşme öncesi dönemde, içinde büyüdüm ilk mesleğim tarımla uğraşıyordum. Bazen şunu düşünüyorum, Türkiye’nin doğusunda 3-4 tane Kahramanmaraş gibi sanayileşmiş şehir olsa, inanın oradaki sorunların çoğu çözülür. Bizim firmamız da bu işe ilk başlayan gruplardan birisi. Kahramanmaraş sanayicisi biraz memleketine bağlı insanlardır. Tamamen bu sermayeyi bu ilimizi yatırıma çevirdik. Hakikaten geldiğimiz noktayı küçümsemememiz lazım. Çok büyük şirketlerimiz oluştu. Her yıl binlerce şirket kuruluyor. Yavaş da olsa tekstil, çelik eşya sektörlerinin dışında hatta şehir dışında yatırımlar başladı. Tabi kültürümüzü de bunla birlikte geliştirmemiz lazım.

Büyük ve Verimli İşletmeler Önemli

Şu var ki, dünya ekonomisinin gidişatı büyük sanayiler, işletmeler, daha verimli, daha iyi mal üreten ve ürettiği malı daha ucuza mal eden şirketler. Bunlar bizim ihracatımız için de önemli. Sanayileşmemiz ve büyümemiz için de önemli. Mesela önceden bir akreditif açtırdığımızda parayı peşin verdiğimiz halde bankalar ipotek koyardı bize doksanlı yıllarda. Şu anda doğrudan Avrupa kuruluşlarından kredi kullanan şirketlerimiz var. Avrupa’da kredi kaynakları çok ucuz. Almanya’da, İsviçre’de parayı bankaya götürdüğünüz zaman sizler daha iyi biliyorsunuz, banka üste para istiyor. Faiz eksi. Dolayısıyla finans kurumlarımızdan şahsen ben bir sanayici olarak beklentim, bu paraları ucuz ithal etmek lazım. Türkiye finans ihtiyacı olan bir ülke.

Halkımızın tasarrufu bize yetmiyor

Halkımızın tasarrufu bize yetmiyor keşke halkımızın tasarrufu bize yetse de, biz sanayiciler olarak halkımızdan borç alsak. Onun için verimli projeler, uygun krediler önemli. Türkiye’nin bütün problemlerinin sanayileşmeyle çözüleceğine inanıyorum. Kahramanmaraş hakikaten örnek bir şehir bu bakımdan Türkiye de.

Yatırım için sermaye ve vizyon gerek

Yatırım için iki tane önemli şey var: Bir tanesi sermaye diğeri vizyon. Sermaye ülkemizde sınırlı, yatırımcı da sınırlı. Bunun en büyük destekçisi krediler. Uzun vadeli ve uygun faizli kredilere ihtiyaç var sanayileşmenin artması bakımından. Ve en önemli olan şey doğru yatırımcı ve doğru proje. Bu yoksa bütün her şey heba olur.”

HABER FOTOĞRAFLARI