Piazza Alışveriş ve Yaşam Merkezi, “4 Şubat Dünya Kanser Günü“ için Kahramanmaraş Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından kurulan stant ile ziyaretçilerini kanser tarama testleri ve erken teşhis konusunda bilinçlendirdi.

Kahramanmaraş Piazza AVM, kanserle mücadele standına ev sahipliği yaptı. Halk Sağlığı Müdürlüğü’nün “4 Şubat Dünya Kanser Günü“ dolayısıyla düzenlediği farkındalık etkinlikleri kapsamında kurulan stantta, görevliler tarafından ziyaretçilere meme, rahim ağzı ve kalın bağırsak kanserleri hakkında bilgiler verilerek, broşürler dağıtıldı.

Teşhis ve tedavi edilebilir bir hastalık

Kanser taramalarının hayat kurtardığına dikkat çeken sağlık görevlileri, kanserin önlenebilir, teşhis ve tedavi edilebilir bir hastalık olduğunun unutulmaması gerektiğinin altını çizdi. Kanserin erken evrede teşhisinin, tedavinin başarısını artırdığını vurgulayan görevliler, kişinin, herhangi bir yakınması olmasa dahi rahim ağzı, meme ve kalın bağırsak kanserleri için mutlaka ücretsiz hizmet veren Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi’ne (KETEM) başvurarak, kanser tarama testleri yaptırmasının büyük önem taşıdığını kaydetti.

Ölüm nedenleri arasında ikinci sırada

Halk Sağlığı Müdürlüğü’nce yapılan açıklamada ise, kanserin, dünyada ve ülkemizde ölüm sıralamasında kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sırada gelen önemli bir toplum sağlığı problemi olduğu vurgulandı. Dünya genelinde giderek artan bir sağlık problemi haline gelen kanserin, toplumlarda önemli bir sosyoekonomik yüke, bireylerde de maddi ve manevi kayıp ve zorluklara yol açtığı belirtildi. Kanserin önemli bir kısmının önlenebilir olması dolayısıyla konuya verilen önemin de giderek arttığı ifade edilen açıklamada, kansere yönelik bilincin ve farkındalığın artırılması amacıyla 4 Şubat gününün tüm dünyada “Dünya Kanser Günü” olarak belirlendiği kaydedildi.