Türkiye Atom Enerjisi Kurumu, 3 ayrı içmecesinden çıkan ‘acı su’ ile şifa dağıtan Kahramanmaraş'ın Ekinözü ilçesinde bulunan peloid kil havuzundaki çamura, birçok hastalığın tedavisinde tamamlayıcı tedavi olarak kullanılabileceği yönünde rapor verdi.

Ekinözü ilçesinin 3 doğal maden suyu kaynağının yer aldığı bölgelerden biri olan Orta İçme’de, kısa bir süre öncesine kadar sadece bölge halkı tarafından bilinen peloid kil havuzundaki çamurun analizinin yapılması için 2016 yılı yaz aylarında harekete geçen Ekinözü Belediyesi, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu Çekmece Nükleer Araştırma ve Eğitim Merkezine başvurmuştu. Bölgeden alınan numunelerin tahlilleri ve analizleri yapıldı. Elde edilen bulgular da rapor halinde Ekinözü Belediyesine gönderildi. Raporda Orta İçme’deki peloid çamurun, banyo, lokal uygulamalar şeklinde, ısıtılarak, kür dahilinde ve kaplıca merkezlerine kas, eklem ve bağırsak hastalıkları başta olmak üzere birçok hastalığın tedavisinde ve mobilizasyon çalışmalarında tamamlayıcı tedavisi unsuru olarak kullanılabilir nitelikte olduğu kaydedildi.

Ekinözü Belediye Başkanı Nursi Çeleğen, peloid çamur havuzuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, ilçenin doğal maden suyu ve paleoid kil havuzu ile birlikte tüm Türkiye’den ve yurtdışından turist ağırlaması amacına bir adım daha yaklaştıklarını söyledi.

Ekinözü’ndeki 3 ayrı doğal maden suyu kaynağının tescillenmesi için de çalışma sürdürdüklerinin bilgisini veren Başkan Çeleğen, bunlara ek olarak da jeotermal su arama faaliyetlerine de hız verdiklerini vurguladı.

Tüm bu çalışmaları, Ekinözü’nün marka şehir olması için yapıldığını ifade eden Çeleğen, “Orta İçme’de bulunan ve bugüne kadar pek de ön plana çıkmayan peloid kil havuzundaki çamurun cilt hastalıkları başta olmak üzere birçok rahatsızlığa iyi geldiği yönünde bir kanı vardı. Bu inanışı resmi boyuta dökmek için Türkiye Atom Enerjisi Kurumuna başvurduk. Tahlil sonuçları elimize ulaştı. Raporda buradaki çamurun birçok hastalığın tedavisinde tamamlayıcı tedavi unsuru olduğunu görünce sevincimiz katbekat arttı. 3 tane içmemiz var. Yazla birlikte 35-40 bin ziyaretçiyi ağırlıyoruz. İçmelerimizdeki su, yüz yıllardır şifa dağıtıyor. Biz, 3 ayrı kaynaktan yeryüzüne ulaşan içmelerimizin ruhsatlandırılmasıyla ilgili ve Ekinözü’nde jeotermal su ile ilgili jeolojik çalışmalarımız devam ediyor. İnşallah, varlığına inandığımız jeotermal suyu da keşfedersek Ekinözü’nün geleceğine en büyük yatırımlardan birini yapmış oluruz” diye konuştu.