Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Başkanlığı tarafından Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası ev sahipliğinde ‘İş Teftiş Faaliyetleri ve Uygulamaları Bilgilendirme Toplantısı’ gerçekleştirildi.

Toplantıya, KMTSO Başkanı Serdar Zabun ve İş Teftiş Kurulu Adana Grup Başkanı Veysel Gül ile Kahramanmaraş Sosyal Güvenlik Kurumu Müdürü Hüseyin Karagöz, Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Ali Yüce ve çok sayıda sanayici ve işadamları katıldı. 

Toplantıda konuşan KMTSO Başkanı Serdar Zabun, içinde bulunduğumuz 21. yüzyılda çalışma hayatı ekonominin ve sosyal kalkınmanın en önemli meselelerinden birisi olduğunu ifade etti.

Başkan Serdar Zabun şöyle konuştu:

“Robot çağını yaşadığımız, robot hukukunu konuşmaya başladığımız bu dönemde; çalışma hayatı devletlerin en hassas politika alanlarından birisi haline gelmiştir. 17 milyar liralık ekonomisi ve 150 bin kişilik istihdam ordusuyla ülkemizin en önemli üretim merkezlerinden birisi olan Kahramanmaraş’ta da bu konu 150 bin kişi ve onların ailelerini birebir ilgilendirmektedir.”

ÇALIŞANLARIMIZIN HAKLARI BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ

Çalışanlarımızın hakları, onların ve ailelerinin geleceğinin teminat altına alınması bizim için çok önemli. Kahramanmaraş’ın bu konuda iyi bir karneye sahip olduğuna inanıyorum. Son 10 yılda istihdam düzeyini 3 kat artıran ve her bir istihdam için 700 bin liralık yatırım yapan başarılı bir kent konumundayız.

3 AŞAMALI SANAYİLEŞME

80’lerde 24 ocak kararları, 90’larda gümrük birliği ve 2000’li yıllarda 5084 sayılı teşvik yasası ile 3 aşamalı bir sanayileşme atağı gerçekleştiren Kahramanmaraş bugün, kurumsal ve büyük şirket sayısı artırıyor. Bu anlamda, Türkiye’nin en başarılı 11. şehridir. Bu da hem çalışma hukuku hem de sosyal sorumluluk bakımından Kahramanmaraş’ı daha güçlü kılmaktadır.

HÜKÜMETİMİZİN İSTİHDAM KONUSUNDA PROAKTİF POLİTİKA İZLENMESİ SEVİNDİRİCİ

Hükümetimizin son dönemde, istihdamı artırıcı politika ve teşvikleri bizleri bu anlamda ciddi ölçüde motive etmektedir. İstihdam konusunda proaktif bir politika izlenmesi reel sektörümüzü oldukça sevindirmektedir. Bugün de, çalışma ve sosyal güvenlik bakanlığı, iş teftiş kurulu başkanlığı yetkilileri, iş hukukundan iş güvenliğine çalışma hayatı ile ilgili birçok konuda bizleri aydınlatacaklar. Ben şimdiden verecekleri bilgiler dolayısıyla konuşmacılarımıza çok teşekkür ediyorum.”

İş Teftiş Kurulu Adana Grup Başkanı Veysel Gül, istihdam seferberliğinin devam ettiğini ve Kahramanmaraş’ın bu süreçte 7 bin kişilik ilave istihdam oluşturduğunu söyledi.

İş Teftiş Kurulu Adana Grup Başkanı Veysel Gül şöyle konuştu:

“Toplumlar kanunlarla yönetilir. Kanunlara uyulup uyulmadığını da müfettişler kontrol eder. İşyerlerinde mevzuata uyulup uyulmadığını ise iş teftiş kurulu denetler. Dünya genelinde denetleme oranı işyerlerinin %2-4’ü arasında değişir. Türkiye’de de bu şekildedir. Dolayısıyla, iş kazalarının önlenmesi, işçi haklarının korunması sadece iş teftişi olacak bir iş değil. Bu, sizlerin ve bizim işbirliğimizle olacaktır. Buna hepimiz katkı sağlamadıkça, kadercilik anlayışıyla, ‘bu tedbirlere gerek yok’ bakış açısıyla bu işi yoluna koyamayız. Bu işi kültür haline getirirsek ileriye gidebiliriz. ”   

“7 BİN İSİTHDAM SÖZÜNÜ BU AY İTİBARİ İLE GEÇTİK”

Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürü Hüseyin Karagöz de bir konuşma yaparak şunları kaydetti:

“SGK İl Müdürlüğü olarak bizim tamamen buradaki toplanmamızın amacı sonuçta insan. İnsanlarımızın her türlü iş kazası, emekliliği, gençken çalışma ortamındaki yaşantıları, orada karşılaşabilecekleri riskler nelerdir, tamamını bunları bertaraf etmek, insanlarımızın yaşanabilir bir hayatta, çalışma ortamlarını daha güzel sağlıklı iyi bir ortamda çalışmaları için güzel bir ortam oluşturmak. Onların bu hayatlarını sürdürebilir bir şekilde devam etmesi için neler gerektiği konusunda çalışmalardır bütün bu çalışmalar. Bizde sosyal güvenlik kurumu olarak bunların diğer kısmıyla çalışan insanlarımızın bu çalışma hayatından sonra çalışırken gücü yeterken yapmış oldukları bu işlerden daha sonra yaşlandığı, çalışamayacak vaziyete geldiği zaman dönemlerde bu insanlarımızı rahat ettirebilecek şekilde neler yapabiliriz bunların ayağındayız.  Bununla ilgili il müdürlüğümüz, ilimizle ilgili küçük çok fazla sözü uzatmadan bilgi vermek istiyorum. Şuanda ilimizde milli seferberlik kapsamında Sayın Cumhurbaşkanımıza vermiş olduğumuz 7000 sözünü bu ay itibari ile 7 Mayıs itibari ile geçtik. Bu yüzden tüm işverenlerimize teşekkür ediyoruz. İlimizde şu anda aktif olarak 155 bin üzerinde aktif sigortalı çalışanımız var. 95 bin üzerinde de emeklimiz var. İnsanlarımıza kayıt dışı çalışmaması, kayıt altına alınması bütün bu yapmış olduğumuz programların amacına yönelik bir hedeftir. Bu hedefte inşallah başkanımda daha detaylı, kapsamlı bir açıklama yapacaktır kendi görev alanlarında olduğu için bizlerde bu konularda kendilerine başta bahsettiğimi konular ve bundan sonraki yapacağımız çalışmalarda ortak bir şekilde hem işverenlerimiz hem sizler hep beraber çalışarak inşallah iyi bir sonuca ulaşırız diyorum.”

Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Ali Yüce ise şöyle konuştu:

“Bugün burada çalışma hayatına ilişkin karşılaştığımız güçlükler özellikle Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımızın İş Teftiş Kurulu’nun uygulamalarına ilişkin sahadaki uygulamaları, karşılaşılan sorunlar, teftişin yöntemi, usulü, denetleme usulleri özellikle son zamanlarda 6331 sayılı kanunla müstakil bir kanunla müfredatımızda yer alan iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili yapılması gerekenler, alınacak önlemlere ilişkin çok kıymetli teftiş grup başkanım, yardımcıları ve uzman arkadaşlar bizleri bilgilendirecekler.”

Toplantıda katılımcılara iş teftişi tanımı, politikası, sahadaki teftiş uygulamaları, iş sağlığı ve güvenliği ile işin yürütümü konularında sunumlar gerçekleştirildi.

HABER FOTOĞRAFLARI