Kahramanmaraş Sanayici ve İş Adamları Derneği (KASİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Arpasatan 2016 yılının ekonomik değerlendirmesini yaparken, 2017 yılının ise beklentilerine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

KASİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ali Arpasatan 2016 yılının her anlamda çok zor şartla geçen bir yıl olduğunu ifade etti. Ekonomiye ilişkin önemli açıklamalarda bulunan Başkan Ali Arpasatan, “Türkiye, hem kendi ekonomisini korumak zorunda kaldı, hem de dış tehditlere karşı savunma geliştirmek zorunda kaldı. 15 Temmuz’dan sonra başta kamu otoritesi olmak üzere gelişmelere çok hızlı reaksiyon gösterildi ve 2016 yılında atılan bu adımların faydasını esas bu yıl göreceğiz.

Özellikle ikinci çeyrekten itibaren ekonomi toparlanmaya başlayacaktır. Karamsar olmayalım, sorunlarımızı tespit edelim. Türkiye kendi tecrübesi ve bilgi birikimiyle sorunlarını aşacaktır. Önceliğimiz yatırım ortamının iyileştirilmesi olmalı. Açık bir Dünya ekonomisi var, verimli olmak zorundayız” ifadelerini kullandı.

Ülke içinde ve dışındaki gelişmeler ışığında ekonominin nasıl şekilleneceği konusunda açıklama yapan KASİAD Başkanı Ali Arpasatan, “İçeride referandum belirsizliği sona erdiğine göre, alınan önlemler ilk çeyrekte olmasa bile ikinci çeyrekte çalışmaya başlayacaktır. Dışarıda ise, yeni başkan (ABD) Donald Trump’ın izleyeceği yeni politikalar konusunda bazı soru işaretleri olmasına rağmen yakın bir zamanda bu belirsizliğinde ortadan kalkacağını düşünüyorum. İlk izlenimler ticaret savaşlarının hızlanacağını, bunu da kur, faiz ve gümrük duvarı silahlarını kullanarak yapacağı yönünde. Bizim açımızdan panik yapacak bir durum yok. Ana göstergeler sağlam, bütçe açığı %1’in altında. Ayrıca varlık ve vergi barışı çok doğru hamleler oldu.  Türkiye açısından en büyük fırsat Suriye’deki barışın kalıcı hale gelmesidir. Bölgede barışın sağlanmasıyla Türkiye yeniden hızlı büyüme dönemine geçiş yapar. Bir süre sonra taşlar yerine oturacaktır. İlk sinyalde turizm sektöründen gelecektir. Bu da beraberinde imalat sanayi dahil bir çok sektörü harekete geçirecektir. Biz büyük sıkıntıları 2016’da bıraktık, 2017 yılında toparlanacağız, 2018’den itibaren de yeniden yüksek büyüme dönemine gireceğiz” diye konuştu.