Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Tıp Fakültesi Farmakoloji Anabilim Dalı ile Beyin Cerrahisi Anabilim Dalının birlikte hazırladıkları, KSÜ Bilimsel Araştırmalar Birimi (BAP) tarafından desteklenen proje kapsamında kadın cinsiyet hormonu olan östrojenin, Alzheimer (alzaymır) hastalığı gelişimi üzerinde önleyici etkilerinin olduğu gösterildi.

Daha önce yapılan araştırmalarda kadınlardaki riskin daha fazla olduğunun ortaya çıkmasını dikkate alan akademisyenler, kadınlık hormonu östrojen üzerinde çalıştı. Akademisyenler, bu alanda yapılan çalışmalar neticesinde sinir hücrelerindeki ölüm oranlarını azaltacak ilacın formülünü geliştirdi.

KSÜ Tıp Fakültesi Farmakoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Akif Hakan Kurt, alzheimer hastalığı gibi nörodejeneratif bozuklukların, gerek maddi gerekse manevi açıdan önemli bir sağlık sorunu olduğunu aktardı.

Öğretim Üyesi Akif Hakan Kurt, “Türkiye’de yaklaşık 600 bin alzheimer hastası olduğu tahmin edilmekte olup hastalık 60 yaş üstü kadınlarda erkeklere oranla 2 kat sıklıkta görülmektedir. Bugüne kadar yapılan çalışmalarda alzheimer hastalığı ile östrojen eksikliği ve menapoz arasında ilişki net olarak ortaya konulamamıştır” dedi.

Öğretim Üyesi Akif Hakan Kurt yaptıkları bu çalışma ile deneysel olarak oluşturulan alzheimer hastalık modelinde östrojenin, GPER1 reseptör aracılığı ile oksidatif stresi azaltarak nöronlar üzerine koruyucu etkilerini gösterdiklerini ifade etti.

Günümüzde artan sıklıkta gözlenen ve henüz tedavisi olmayan alzheimer hastalığının önemli bir sağlık sorunu teşkil ettiğini ve bu sebeple araştırmacılar tarafından tedaviye yönelik çalışmalara hız verildiğini belirten Öğretim Üyesi Kurt, çalışmalarının henüz tamamlandığını ve elde ettikleri olumlu sonuç sayesinde tedavi imkânı olmayan alzheimer hastalığının çalışma kapsamında yeni geliştirilecek ilaç sayesinde artık tedavi edilebilir olabileceğini belirtti.