Necip Fazıl Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Evrim GÜLDEREN’ ‘Nezle ve Grip tedavisinde antibiyotik kullanımı konusunda önemli açıklamalar yaptı.

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doktor Evrim Gülderen yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

“Şu günlerde hemen hemen çoğu evde kimilerinin burnu akıyor, öksürüyor, boğaz ağrısı, halsizlikten yakınıyor; kimileri ise ateş, kas ve eklem ağrısı çekiyor. Peki, ne yapmak lazım? Tedavi için ne kullanmak lazım? Bu durumda Antibiyotik almak doğru mu?

Kış mevsiminde sık olarak karşılaştığımız grip ve nezle viral enfeksiyonlardır.  Burun akıntısı ile karşılaştığımızda nezle olması ihtimali oldukça yüksektir. Nezle(soğuk algınlığı)  ve grip farklı birer enfeksiyondur. Nezle daha hafif, daha kolay atlatılan bir viral enfeksiyon iken gripte durum biraz daha farklıdır. Grip vücut direnci iyi, sağlıklı bireylerde ilaçla kullanılsa da kullanılmasa da aynı süre zarfında, toplam yedi günde iyileşir. Grip özellikle yaşlılarda ve çocuklarda ağır seyredebilir. Yani bu durumda gripten korunmak daha önem arz eder.

Gribe yakalandığımızda iyileşmek için ne yapmalıyız?

İstirahat etmeniz hastalığı atlatmanızda faydalı olacaktır. Dinlenin ve iyi uyuyun. Beslenmeye özen gösterin. Bol sıvı, C vitamininden zengin meyve ve sebzeler (portakal, mandalina, greyfurt), yoğurt, yumurta, et ve balığı tercih edin. Limon suyu içeren tavuk suyu çorbası tercih edilen bir yemek olabilir. Boğaz temizliği için, bol ve sık ılık su, çay için. Ihlamur tercih edilen çaylardan olabilir. Boğaz temizliği için az miktarda tuz içeren su ile boğaz gargarası yapılabilir. Ağrı ve kırıklık şikâyetlerinin tedavisi için doktor kontrolünde ağrı kesicilerden faydalanılabilir. Tansiyon, şeker veya kalp sorunu olanlar, doktora danışarak ilaçlarını kullanmalıdır. 

Grip tedavisinde antibiyotikler faydalı mı?

Grip tedavisinde antibiyotiğin yeri yoktur. Antibiyotikler bakterilerin yol açtığı hastalıkların tedavisinde kullanılır. Oysaki grip virüslerin yol açtığı bir hastalıktır. Antibiyotiği gereksiz kullanmak dirençli enfeksiyonların ortaya çıkmasına sebep olabilir. Antiviral ilaçlar erken dönemde ve gerekli görülürse enfeksiyon hastalıkları, göğüs hastalıkları ve çocuk hastalıkları uzmanı tarafından başlanabilir. Antiviralller dikkatli kullanılmalıdır.

Gripten korkmalı mıyız?

Risk grubundaki kişiler için dikkatli olunması gerekiyor. Risk grubu kişiler 65 yaş üstü olanlar(özellikle 80 yaş üstü) , hamileler, 2 yaş altı olanlar, kalp, akciğer, karaciğer, böbrek yetmezliği hastaları, bağışıklığı baskılananlar (kanser tedavisi gören ve organ nakilliler) olarak söylenebilir. Bu kişilerde grip ağır seyredebileceği için dikkat edilmesi gerekir. Bu kişilerin grip aşısı yaptırması önerilebilir.

Gribi başkalarına bulaştırmamak için ne yapabiliriz?

Ellerinizi sık sık yıkayın. Tokalaşma sırasında ellere bulaşan virüslerin bulaşmasını önlemek için ellerinizi yıkayın. Cep telefonlarınızı temiz tutun. Başkalarının cep telefonunu kullanmayın. Televizyon kumandasını temiz tutun. Yastık kılıfları ve çarşaflarını sık sık değiştirin. Özellikle grip, nezle geçirdiyseniz hemen değiştirin. Herkesin kendine ait havlusu olmalı, havlular kışın sık sık değiştirilmeli, mutlaka kuru tutulmalı. Hapşırırken, öksürürken tek kullanımlık mendil kullanmak, kolunuzun ters yüzüyle ağzınızı kapatmak, bulaşmayı önlemede en iyi yöntemlerdir.  Toplu seyahat edilen ortamlara girmeyin veya bu durumda maske takın. Çocuklar hasta ise okula gitmemesi doğru bir yaklaşım olabilir. Yoksa, virüsler arkadaşlardan birbirlerine pinpon topu gibi gidip gelecektir.”