Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Serdar Zabun, dünyada söz sahibi olabilmek için bilim ve teknolojiye mutlaka daha çok yatırım yapılması gerektiğini söyledi.
Zabun, KMTSO-KSÜ işbirliği ile düzenlenen 5. AR-GE Proje Pazarı Ödül Töreni ve 37. Meclis ödül töreninde yaptığı konuşmasında, AR-GE kültürünün yerleşik hale getirilmesi gerektiğini belirtti. Türkiye’nin bugün yerli savunma sanayinde birçok atağı olduğunu belirten Zabun, “Ülkemiz bugün, yerli otomobilden helikoptere, milli uydudan milli gemiye, uzay teknolojilerinden gen mühendisliğine birçok alanda başarılı projelere imza atmaktadır. Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası olarak inanıyoruz ki, Kahramanmaraş’ta AR-GE kültürünü yerleşik hale getirmek zorundayız. Bu itibarla, dünden buyana; bir yanda iş dünyası bir yanda akademi dünyası, bir araya gelerek üniversite-sanayi işbirliğinin kurumsal altyapıya kavuşturulması adına çok önemli bir projeyi daha hayata geçirmiş bulunmaktayız. Sektörlerimizin inovasyon kabiliyetlerini geliştirmek bakımından AR-GE Proje Pazarının çok önemli katkıları olacağına inanıyoruz” dedi.
ÜNİVERSİTE-SANAYİ İŞBİRLİĞİ
Üniversite- sanayi işbirliğinin önemine dikkat çeken Zabun, “Diğer taraftan, Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası, bugüne kadar üniversite-sanayi işbirliğinin güçlendirilmesi açısından çok önemli çalışmalara imza atmıştır. Burs programları, yurtdışında yabancı dil eğitimi, kariyer günleri, ar-ge proje pazarı organizasyonları ve intörn mühendislik programları ile üniversite öğrencilerimizi desteklemekte ve onların iş dünyası ile entegrasyonunu teşvik etmektedir. Üniversite-sanayi işbirliği için gerekli teknik ve kurumsal altyapıyı oluşturmak adına Teknokent, Üskim, Tekmer gibi önemli projeleri, Üniversite Yönetimi ile birlikte hayata geçirmiş bulunuyoruz” diye konuştu.
TİCARET VE SANAYİ ODASI MAYIS AYI FAALİYETLERİ
Zabun Ticaret ve Sanayi Odası Mayıs ayı faaliyetler hakkında ise şöyle konuştu:
“Konfeksiyon sektöründe sürdürdüğümüz URGE Projemiz kapsamında Almanya’dan bir alım heyetini Kahramanmaraş’a getirerek Odamız fuayesinde ikili iş görüşmeleri ve fabrika ziyaretleri organize ettik. Kahramanmaraş Tekstil Makineleri Fuarı’nın ikincisini gerçekleştirmiş bulunuyoruz. Fuarda; 20 ülkeden 120 firma stant açmış, 10.000 kişi ziyaret etmiştir. Bu dev organizasyonla, tekstil sektörünün dünya devleri ile burada buluşması, ilimizin sektördeki gücünü açıkça ortaya koymaktadır. Bu anlamda, Kahramanmaraş’ın yatırım ve üretimde sergilediği başarıyı, moda tasarımları, fuar ve uluslararası ekonomik ve ticari ilişkilerini güçlendirerek sürdüreceğine inanıyoruz. İlimizde sanayi sektörlerinde teknolojik altyapının desteklenmesi amacıyla Tayvan’da düzenlenen Üretim Teknolojileri Fuarı’na 20 şirketimizi götürerek iş gezisi organizasyonu gerçekleştirmiş bulunuyoruz. Her yıl düzenli olarak Üniversitemiz Yönetimi ile birlikte düzenlendiğimiz Kariyer Günleri’nin 3. gerçekleştirerek burada hem bir konferans hem de şirket stantlarının bulunduğu mini bir fuar halinde icra ettik. Ankara’da TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesinde düzenlenen TOBB 72. Genel Kurulu’nda Kahramanmaraş’ı temsil ettik. Mesleki Yeterlilik Kurumu ile birlikte bir toplantı organize ederek 48 alanda getirilen mesleki eğitim zorunluluğu konusunda üyelerimize detaylı sunumlar yapılmasını sağladık. Yine, Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası olarak 2013 yılından başlayarak kamuoyunun gündemine taşıdığımız Suriyeli mültecilere çalışma izni konusunda Çalışma Bakanlığımız ile birlikte bir seminer düzenleyerek tüm ayrıntıları ile bilgilendirme hizmeti sunduk. Suriyeli mültecilerin iş gücü piyasasına kazandırılması, devletin üzerindeki mali yükün hafifletilmesi açılarından bu yasal düzenlemenin çok önemli katkıları olacağına inanıyoruz. Son olarak; Sütçü İmam Üniversitemiz ile birlikte Ar-Ge Proje Pazarı’nı hayata geçirerek 63 projeyi iş dünyamız ile buluşturarak Kahramanmaraş’ın geleceği bakımından önemli bir çalışmaya daha imza atmış olduk.”