Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, tarımda modern sulamayı yaygınlaştırmak, toplulaştırma çalışmalarıyla tarım arazilerinden en yüksek faydayı sağlamak, musluklara sağlıklı ve içilebilir su ulaştırmak ve yerleşim yerleri ile tarım arazilerini taşkın risklerine karşı korumak için tüm gücüyle çalışırken, sürdürülebilir su yönetimi anlayışıyla da suyun her damlasına sahip çıkıyor.
GEBEN BARAJI 2024 SONUNDA BİTECEK
Kahramanmaraş Andırın Geben Barajında çalışmalar aralıksız devam ediyor. Gövde dolgusu ve dolusavak imalatlarının devam ettiği projede yüzde 70 fiziki gerçekleşme oranı aşılırken DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, projeyi bitirmek için adeta zamanla yarıştıklarını söyledi. Barajda, 2024 sonunda su tutmayı hedeflediklerini açıkladı: "Geben Barajı’nda şu anda gövde dolgusu ve dolusavak inşaatlarının devam ettiğini vurgulayan DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif BALTA, Kondivi, su alma yapısı, enjeksiyon ve batardo imalatlarının tamamlandığını ayrıca 500 bin m3’lük gövde dolgusu yapılmış olup memba batardosu ile aynı seviyeye getirildiğini söyledi. Çalışmalarımız mevsimsel engeller haricinde aralıksız devam edecek. 2024 sonu itibariyle birlikte projeyi bitirip, barajda su tutmayı amaçlıyoruz” diye konuştu.
“Kahramanmaraşlı üreticilere yılda 195 milyon lira ek gelir”
39 bin 100 dekar araziye can suyu verecek Geben Barajı’nın bölge tarımı için büyük önem taşıdığını belirten DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, “Baraj sayesinde modern sulama ile tanışacak 39 bin 100 dekar arazide sulama maliyetleri düşecek, verim artacak. Sulu tarıma geçilmesiyle birlikte çiftçimiz farklı ürünler ekip, dikebilecek. Kazançları artacak Kahramanmaraşlı üreticiler, 2023 yılı rakamlarıyla yılda yaklaşık 195 milyon lira daha fazla kazanacak” dedi.
“Sulama Projemizde de Çalışmalarımız Aralıksız Devam Ediyor”
Temelden yüksekliği 40 metre olan ve gövdesi kil çekirdekli kaya dolgu tipinde projelendirilen Andırın Geben Barajında depolanacak 19 milyon 950 bin m3 suyu, 39 bin 100 dekar araziye ulaştıracak olan 130 bin metre uzunluğunda HDP ve CTP borulardan oluşan sulama şebekesinin 20 bin metrelik bölümü tamamlandı. Kalan 110 bin metrelik bölümü de 2025 yılı sonu itibariyle tamamlayarak 2026 sulama sezonunda çiftçilerimizin hizmetine sunmayı hedefliyoruz.”