Karabük Özel Sektör Demir Çelik Haddecileri Derneği eski Başkanı Murat Orhan, KARDEMİR A.Ş. yöneticilerinin hâkim hissedarı oldukları Yolbulan, Çelsantaş ve Çağ çelik firmalarına KARDEMİR ile ticaret yapma müsaadesinin mahkeme kararı ile durdurulduğunu söyledi.
Murat Orhan, Karabük Özel Haddeciler Derneği Başkanlığı yaptığı dönemde Karabük’te çalışan binlerce hadde işçisinin haddehanelerin kapanarak işsiz kalması karşısında insani ve sosyal sorumluluk duyarak hukuk mücadelesine başladıklarını ve bunun sonucunda tamamı halka açık ve Sermaye Piyasası Kurulu’na (SPK) bağlı KARDEMİR A.Ş. yönetimi hakkında haksız rekabet suçunu işledikleri isnadıyla 2 yıla kadar hapis cezasıyla dava açıldığını belirtti.
Orhan açıklamasında, “ Dosyasında, haksız rekabet yapıldığını tespit eden SPK raporu ve haksız rekabet hükümlerinin ihlal edildiğine dair bilirkişi raporu da bulunan davada Karabük 1. Asliye Ceza Mahkemesi’nin verdiği beraat kararı tarafımızdan temyiz”e gönderilmiş olup, yargı süreci henüz tamamlanmamıştır. Aynı şahısların ilişkili şirketleri Çağ Çelik A.Ş., Çelsentaş A.Ş ve Yolbulan A.Ş’nin Kardemir’le ticaret yapmasına ve rekabet etmesine imkan sağlayan; 27.03.2011 ve 20.05.2014 tarihli genel kurullarında alınan ticaret müsaadelerinin iptali için açtığımız davaları reddeden, Karabük 2. Asliye Hukuk Mahkemesinin verdiği red kararlarının, yargıtay tarafından bozulması sonucu söz konusu ticaret müsadeleri mahkemece iptal edilmiştir. Bunun anlamı ise, ilişkili şirketlerin, KARDEMİR’le bu yıllarda yaptığı ticaretlerden kazandığını Kardemir’e geri ödemesi gerekmektedir. KARDEMİR’in 14.04.2016 tarihinde yapılan son olağan genel kurulunda ilişkili şirketlerle ticaret yapma izni yargı kararına rağmen tekrar alınmış olup, tarafımızdan bu ticaret müsadesinin de iptali ve yürütmesinin geriye bırakılması (ihtiyati tedbir) için yargıya başvurulmuştur. Yargı bitti demeden bitmez” dedi.