Ankara’da Kars Ardahan Iğdır Evi ile Azerbaycan Evi’nin açılışı yapıldı.
Keçiören Belediyesi’nin Kalaba Meydanı’nda düzenlediği 7. Uluslararası Ramazan Şenlikleri çerçevesinde Kars Ardahan Iğdır Dernekler Federasyonu ile dost ve kardeş ülke Azerbaycan ile Ankaralılara güzel bir gece yaşattı.
Gecede Kars Ardahan Iğdır Evi ve Azerbaycan Evi’nin açılışları yapıldı. Kars Ardahan Iğdır Evi Açılışına Cumhurbaşkanı Baş Danışmanı, Kültür ve Turizm eski Bakanı Yalçın Topçu, Kars Milletvekili Selahattin Beyribey, Ankara Milletvekili Nevzat Ceylan, Kayseri Milletvekili Hülya Nergis, Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak, Azerbaycan Büyükelçiliği Müsteşarı Ramil Gurbanov, Azerbaycan Sumgayit Belediye Başkanı Sultan Asadov, AK Parti Keçiören İlçe Başkanı ZAFER Çoktan, Kars Ardahan Iğdır Dernekler Federasyonu Genel Başkanı Erdoğan Yıldırım, Federasyon Yönetim Kurulu Üyeleri, Dernek Başkanları, Ankara’da bulunan Federasyon ve Dernek Başkanları, Bürokratlar, Belediye Meclis Üyeleri, Kars Ardahan Iğdırlı vatandaşlar ve çok sayıda Ankaralı katıldı.
Açılışın ardından Kars Ardahan Iğdır Evi’nde Aşıklar Mustafa Aydın ve Muhlis Denizer’in sazları ve sesleri eşliğinde yöresel lezzetler Kars Kaşarı, Kars Ketesi ikram edildi.
KAI Evi açılışından sonra Festival Alanına geçildi. Gecenin açılış konuşmasını yapan Belediye Başkanı Mustafa Ak, “Kars Ardahan Iğdır Dernekler Federasyonu ve kardeş ülkemiz, tek millet iki devlet olduğumuz Azerbaycan’dan gelen canlarımız kardeşlerimizi misafir ediyoruz. Hepinize hayırlı Ramazanlar diliyorum” dedi.
Keçiören Belediyesi’nin kardeş Belediyesi Sumgayıt Belediye Başkanı Sultan Asadov Azerbaycan’dan selam getirdiğini ifade etti. Asadov, “Atatürk yıllar önce demiştir ki ‘Azerbaycan’ın kederi Türkiye’nin kederidir, sevinci de Türkiye’nin sevincidir.’ Biz bu doğrultuda iki devlet ve bir milletiz. Cumhurbaşkanlarımız Recep Tayyip Erdoğan ve İlham Aliyev Azerbaycan- Türkiye kardeşliğine önem verip iyice güçlendirdiler” diye konuştu.
Azerbaycan’ın Büyükelçilik Müsteşarı Ramil Gurbanov ise, Keçiören Belediye Başkanının dünyanın farklı coğrafyalarında bulunan dost ve kardeş ülkeleri Keçiören’de buluşturduğunu, ülkeler bu sayede kültürlerini ve tarihlerini tanıttıklarını vurguladı.
Konuşmalarını yapmak üzere sahneye davet edilen Cumhurbaşkanı Baş Danışmanı, Kültür ve Turizm eski Bakanı Yalçın Topçu, “Keçiören Belediye Başkanımızın Türk- İslam coğrafyasına verdiği önemi yakından izliyor ve takdir ediyorum. Dedelerimizin Çanakkale’de, Sakarya’da yapmış olduğu gibi bir ve beraber olmalıyız. Eskiden yedi düvel vardı karşımızda, şimdi 72 düvel var. Onları açmış oldukları çukurlara gömeceğiz. Ankara iri olur, diri olursa Türk- İslam dünyası da diri olacak. Bu savaş yerli ve milli olanlarla onun karşısında duranların savaşıdır” dedi.
Birleşmiş Milletlere Karabağ’daki Ermeni zulmüne ve işgaline dur demesi çağrısında bulunan Topçu, haksız işgalini sürdüren Ermenistan’ın da derhal o toprakları Azerbaycan’a iade etmesi gerektiğini belirtti.
Gecenin son konuşmasını yapan Kars Ardahan Iğdır Dernekler Federasyonu Genel Başkanı Erdoğan Yıldırım, Sivil Toplum Kuruluşlarından desteklerini esirgemeyen artık geleneksel hale gelen Ramazan Etkinlikleri çerçevesinde Sivil Toplum Kuruluşlarıyla dost ve kardeş ülkeleri buluşturan Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak’a teşekkür etti.
Yıldırım, özetle şunları söyledi:
“Kars, Ardahan, Iğdır olarak ülkemizin birlik ve beraberliği için her zaman sizlerin emrindeyiz. Başbakanımızın ve Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanımızın açıkladığı üzere Kars Ardahan Iğdır’ımızı cazibe merkezi haline getirmek istiyoruz. Buradan iş adamlarımıza sesleniyor ve bölgemize yatırım yapmaya davet ediyorum. Birlik ve beraberlikte rahmet, ayrılıkta azap vardır. Allah birlik ve beraberliğimizi bozmasın. Ramazan ayınızın hayırlı geçmesini diliyor, yaklaşan Ramazan Bayramınızı şimdiden kutluyorum” dedi.
Genel Başkan Erdoğan Yıldırım, gecenin anısına Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak ve Azerbaycan Sumgayıt Belediye Başkanı Sultan Asadov’a Ebu-l Hasan Harakani’nin Fütuvvet Sözleri’nden oluşan birer tablo hediye etti.
Gecede Azerbaycan’dan gelen Segah Mugun Müzik Grubu Azeri türkülerinden oluşan bir konser verdi. Türkülere protokol heyetindekiler ve vatandaşlar ellerindeki Türk ve Azeri bayraklarını sallayarak eşlik ettiler. Program toplu hatıra fotoğrafı çekimi ile sona erdi.