Azerbaycan Kars Başkonsolosu Nuru Guliyev, Azerbaycan Cumhuriyeti’nin Anayasa Günü ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Başkonsolos Nuru Guliyev, “APA-nın verilerine göre bağımsız Azerbaycan Anayasası 1995 yılının Kasım ayının 12-de ülke genelinde yapılan referandumla kabul edilmiştir. Devletin ana kanunu sayılan bu Anayasa 1995 yılının Kasım ayının 27-de yürürlüğe girmiştir. Artık 21 yıldır Azerbaycan Cumhuriyeti 12 Kasım gününü Anayasa günü olarak kutlamaktadır” dedi.
1995 yılında kabul edilmiş bu Anayasa Azerbaycanın ilk, toplamda ise Cumhuriyetin dördüncü Anayasasıdır. 1918-1920 yıllarında mevcut olan Azerbaycan Halk Cumhuriyeti devletin ana kanununu kabul edibilmemiştir diyen Guliyev, “Azerbaycan Anayasası yapılanmasının tarihi ise Sovyetler Birliği dönemine dayanmaktadır. Azerbaycanın ilk Anayasası 1921, Mayıs ayının 9-da Genel Azerbaycan Sovyetler Kurultayında kabul edilmiştir. Azerbaycan Sovyetler Anayasasının 1921 yılında Sovyetler Anayasasına uyarlanmış yeni düzenlemesi 1925 yılı, Mart ayının 14-de IV Genel Azerbaycan Sovyetler Kurultayında kabul edilmiştir. Azerbaycan Sovyetlerinin 1978 yılı Nisan ayının 21-de kabul edilmiş son Anayasası da önceki Anayasalar gibi Sovyetler Anayasasına uyarlanmıştır” diye konuştu..
Başkonsolos Nuri Guliyev, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
“Azerbaycan bağımsızlık elde ettikten sonra yeni Anayasanın hazırlanması zorunluluğu ortaya çıktı. Bunun için cumhurbaşkanı Haydar Aliyev rehberliğiyle özel komisyon yaratılmış, Anayasa projesi ümum halk müzakeresine çıkarılmıştır. 1995 yılında Kasım ayının 12-de referandumla bağımsız Azerbayca’nın ilk Anayasası kabul edilmiştir. Bağımsız Azerbaycan Devlet yapılanmasının esasını teşkil eden ilk Anayasa 5 bölme, 12 fasıl, 158 maddeden oluşmaktadır. 2002 yılının Ağustosunda, 2009 yılının Martında ve 2016 yılının Eylülünde referandum yoluyla Anayasada ekler ve değişiklikler edilmiştir. Azerbaycan’da ilk Anayasa mahkeme denetim kurumu olan Azerbaycan Cumhuriyeti Anayasa Mahkemesi ise 1998 yılının Temmuz ayının 14’de kurulmuştur.”