Dünya Karapapak Türkleri Birliği (KARPAT)’ın ‘Türk Dünyası Aşıklık Sanatı’ konulu sempozyum ve ‘Türk Dünyası Kültür Şöleni’nin tarihi Taş Köprü üzerinde başlayan kortej yürüyüşüne Karslılar ilgi göstermedi.
Taş Köprü üzerinde Mehteren Takımı’nda katıldığı başkanlığını Seyfullah Türksoy’un yaptığı ‘Türk Dünyası Aşıklık Sanatı’ sempozyumu ve kültür şöleni Taş Köprü Mehteran Takımının gösterisiyle başlayan kortej yürüyüşüne protokol da dahil olmak üzere Karslıların katılmaması dikkat çekti.
KARPAT Genel Başkanı Seyfullah Türksoy, Organizasyon Başkanı Erkan Koçali ve Milletvekili Selahattin Beyribey ile dışarıdan gelen misafirlerin katıldığı kortej yürüyüşü Atatürk Caddesi ve Faikbey Caddesi’nden devam ederek İl Kültür Müdürlüğü Salonu önünde son buldu. Kars’taki Aşıklar Dernekleri ile Karapaklar Derneği’nden de kimsenin programa katılmaması ve kortej yürüyüşüne ilginin olmaması KARPAT Genel Başkanı Seyfullah Türksoy’a gazeteciler tarafından soruldu.
Bir Gazetecinin Kortej yürüyüşüne neden ilgi olmadı? Sorusunu yanıtlayan Türksoy, “Şuanda malum memleketimizde bir Olağan Üstü Hal süreci yaşanıyor. Biz aslında daha büyük bir kalabalık planlamıştık. Ancak mevcut süreç nedeniyle çok kalabalık olmamasını istedik. Buraya gelmek isteyenlere de gelmeyin dedik ve herkesi İl Kültür Müdürlüğü’ndeki sempozyuma davet ettik” diye cevapladı.
Gazetecinin bu süreç devam ederken bu tür faaliyetlerin yapılması doğru mudur? Sorusunu da cevaplayan KARPAT Genel Başkanı Seyfullah Türksoy, “Her şeyin temeli kültürdür. Kültürü olmayan bir toplumun hiçbir zaman geleceği olamaz. Kars’ın temelide aşıklıkim saz ve söz sanatıdır. Dolayısıyla bu kültürü biz yaşatırsak, bu kültürü canlandırırsak peşi sıra Kars’ta çok güzel gelişmeler olacağını düşünüyoruz” diyerek geçiştirdi.
“KARS’TAKİ İKİ AŞIK DERNEĞİ İLE KARAPAPAKLAR KATILMADI”
Öte yandan Seyfullah Türksoy’un Genel Başkanlığı’nı yaptığı KARPAT’ın organize ettiği kültür sanat programına Kars’ta bulunan iki aşıklar derneği ile Karapapaklar Derneği’nden hiç kimsenin katılmaması dikkat çekerken, vatandaşlar ise kortej yürüyüşüne katılmayarak bir nevi yapılan organizasyonu protesto etti.