Karslı peynir üreticileri, Serhat Kalkınma Ajansı’nın desteğiyle Boğatepe Çevre ve Yaşam Derneği tarafından hayata geçirilen “Coğrafi İşaretli Kars Kaşarının Tanıtımı ve Üreticilerin Örgütlenmesi Projesi” kapsamında İsviçre’nin Zürih, Basel ve Bern kentlerindeki mandıraları ziyaret ederek tecrübe paylaşımında bulundu.
Boğatepe Çevre ve Yaşam Derneği’nin, SERKA desteğiyle hayata geçirdiği “Coğrafi İşaretli Kars Kaşarının Tanıtımı ve Üreticilerin Örgütlenmesi Projesi” kapsamında bir grup peynir üreticisi İsviçre’ye gitti. Dernek Başkanı İlhan Koçulu başkanlığında gerçekleştirilen ve SERKA Genel Sekreteri Hüsnü Kapu, Kars İl Gıda ve Hayvancılık Müdürlüğü, Metro Grubu temsilcileri ile Karslı peynir üreticilerinden oluşan 10 kişilik bir heyet İsviçre’nin Zürih, Basel ve Bern kentlerini ziyaret etti. Grup, bu bölgelerdeki peynir müzelerini, peynir üreticilerini ve mandıraları gezerek mevcut uygulamaları yerinde gördü. İsviçreli peynir üreticilerinden özellikle coğrafi işaretli ürünlerin uygulama ve denetim sistemleri hakkında bilgi alan grup, bu bölgelerde üretim yapan çiftçilerin başarı hikayelerini dinledi.
İsviçre gezisinin ardından yurda dönen grup, daha sonra coğrafi işaret kullanan Ayvalık Zeytinyağı ve Ezine peyniri için de bu ilçelere birer ziyaret gerçekleştirdi. Üreticiler, coğrafi işaretli ürünlerin korunması ve denetim süreçleri hakkında meslektaşlarından bilgi aldı ve uygulama örneklerini inceledi. Yurt içi ve yurt dışına yaptıkları geziyi değerlendiren Karslı peynir üreticileri, gezinin, kısa bir süre önce coğrafi işaret alan Kars Kaşarı üreticilerinin ortak bir çatı altında örgütlenmesi ve coğrafi işaretin korunması ve denetlenmesi açısından önemli olduğunu söyledi.