Kars Kalesi altında, Taş Köprü yanında bulunan ve geçtiğimiz aylarda ‘Tarihi Dokunun Korunması’ projesi kapsamında restore edilen Muradiye Hamamı yeniden turizme kazandırılırken, yanı başında bulunan Cuma Hamamı ise kaderiyle baş başa bırakıldı.
Kars Valiliği öncülüğünde Kültür Turizm ve Altyapı Hizmet Götürme Birliği Başkanlığı (KARTAB) koordinesinde ‘Tarihi Dokunun Korunması Projesi’yle oluşturulması düşünülen Osmanlı Mahallesi’yle bölgede bulunan gece kondu görünümünde evler istimlak edilerek tarihi dokuya uygun hale getirilecek. Bu kapsamda restorasyonu yapılan Muradiye Hamamı’ndaki çalışmalarda hızlı bir şekilde yürütülüyor.
Tarihi Taş Köprü’nün iki tarafında bulunan hamamlardan Muradiye Hamamı yapılırken, karşısındaki Cuma Hamamı’nın akıbetinin ne olacağı bilinmiyor. Vatandaşlar ise Osmanlı Mahallesi kapsamında bölgenin tamamen elden geçirilerek turizm merkezi haline getirilmesini istiyor.
Kars’ın her tarafının buram buram tarih koktuğunu hatırlatan vatandaşlar, “Osmanlı Mahallesi tamamlanınca yine eskiden olduğu gibi burası cazibe merkezi haline gelecek. Bir taraftan evler istimlak ediliyor. Diğer taraftan tarihi dokuyu bozan sonradan yapılmış binalar yıkılıyor. Yapılan çalışmalar bizleri heyecanlandırıyor. Ancak bir yer yapılırken, hemen yanı başındaki diğer yerin aynı şekilde bırakılması hoş değil. Gönül ister ki, buradaki hamamlarda dahil kale, Beylerbeyi Sarayı, Harakani Türbesi, Evliya Cami, Ulu Cami ve 12 Havariler Kilisesi bir bütün olarak turizme kazandırılsın. Tabi Osmanlı Mahallesi’de bunları tamamlasın. O zaman Kars tarihi kimliğiyle bir kez daha öne çıkacaktır” dediler.
“Kaleiçi Mahallesi geçmişte Kars’ın en renkli bölgesiydi”
Kars Kalesi’nin altında bulunan ve adını kaleden alan Kaleiçi Mahallesi geçmişte Kars’ın en haraketli bölgelerinden bir tanesiydi. Kale, 12 Havariler Kilesi, İstikam Çay Bahçesi, Millet Bahçesi ve Harakani Türbesi ile Evliya Cami’nin bulunduğu bölge 20 sene öncesinde Kars’ın en kalabalık ve en güzel yeriydi. Bahçelerde yerel sanatçılar sahne alırdı. Perşembe günleri kale ziyaretçi akınına uğradı. Yediden yetmişe bütün Kars bu bölgeye akın ederdi. Geçen süre içerisinde önce bahçeler, ardından kale ve son olarakta Kaleiçi Mahallesi’nin boşaltılmasıyla birlikte tarihi yerler tek tek harabe haline geldi. Bölge içkicilerin ve baliciler mekanı oldu. Osmanlı Mahallesi projesi bu anlamda da önem kazanıyor. Projesi’nin tamamlanmasıyla eski adıyla Kaleiçi Mahallesi, yeni adıyla Osmanlı Mahallesi Kars’ın modeli ve cazibe merkezi olacak.