Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Sarıkamış Meslek Yüksekokulu’nca, Sarıkamış ve Turizm konulu panel düzenlendi.
Sarıkamış Turizm Fakültesi Turizm Yönetimi Bölümü Anabilim dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Serkan Naktiyok moderatörlüğünde düzenlenen panele, Sarıkamış Meslek Yüksek Okulu Öğretim görevlileri Çetin Koçyiğit, Erol Geçkin, Kars Oteller ve Lokantalar Derneği (KARSOD) Başkanı Halit Özer, Turizm Rehberi Bengül Samgar, konuşmacı olarak katıldı.
Panelin açılışında konuşan Meslek Yüksek Okulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Yüksel Koçak, Sarıkamış ve Kars bölgesinde turizm potansiyelini harekete geçirmek için yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşlarıyla, öğrencilerle, sık sık bu tür panel ve benzeri toplantılar düzenleyeceklerini belirtti.
Öğretim görevlisi Erol Geçkin, projeksiyonla yaptığı sunumda, bölgede turizm faaliyetleri ile ilgili yapılan anket sonuçları ve turizmde markalaşma konularında katılımcılara bilgiler verdi.
KARSOD Başkanı Halit Özer’de, Kars bölgesinde uçsuz bucaksız turizm destinasyonları olduğunu söyledi.
Kars’ta turizm gelişmesi bilinçli işletmecilerle, profesyonel ekiplerle daha hızlı ve verimli olacağını ifade eden Özer, Kars’ta kaşarın, kazın, Sarıkamış Kayak Merkezinin birer marka olduğunu söyledi. Halit Özer, “Önemli olan hep beraber elimizdeki marka değerleri pazarlayabilmek ve bu bölgeye çok fazla turist getirmenin yollarını ortak çözümle bulabilmektir” diye konuştu.
Turizm Rehberi Bengül Samgar ise, turizm sektörünün sürdürülebilmesinin turistin memnuniyeti ile orantılı olduğuna dikkat çekti.
Bengül Samgar, “Önemli olan bölgedeki halkın turizm konusunda bilinçli olmasını sağlamak. Burada yaşayan insanların turizm konsepti içinde yer almasını mutlak suretle sağlamamız lazım. Yani vatandaşlarımız uranın tarihini, kültürünü bilmesi, gelen yerli ve yabancı turistlerle iç içe olursa gelişim çok hızlı olur. Bu konuda bütün halkımıza büyük görev ve sorumluluk düşüyor” dedi.
Öğretim görevlisi Çetin Koçyiğit’de, turizm sektörünün Kars ve Sarıkamış’taki önemini anlatarak, tarih, doğa, inanç, kış ve spor turizmiyle, el sanatlarıyla marka kent oluşturarak turistlerin bölgeye çekilmesi gerektiğinin altını çizdi.
Geçmiş dönemde Kars ve Sarıkamış’ta hizmet veren 11 fabrikanın kapandığını hatırlatan Koçyiğit, “Şu anda bölgemizde bir tane fabrika yok ancak bacasız fabrika olan turizme genel ve yerel yöneticilerden büyük destek bekleniyoruz. Turizm işletmecileri STK’lar hep birlikte hareket etmesi gerekir ki turizm okullarını bitiren öğrencilere istihdam alanı da açılsın. Ayrıca Kafkaslardaki turizm potansiyelini ciddi şekilde değerlendirmemiz gerektiğini düşünüyorum ”şeklinde konuştu.
Panel daha sonra soru ve cevap şeklinde devam etti. “Sarıkamış ve Turizm” onulu panel, panelistlere verilen katılım belgeleriyle sona erdi.
Panele,Sarıkamış Meslek Yüksek Okulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Yüksel Koçak ile öğretim görevlileri, Ömer Cengiz, Dursun Karagöz, Murat Kılıçbeyi, Ömer Sıddık Budak, Onur Kavak, Murat Korucuk, Okutman Erdem Hadi İrtürk katıldı.