İzmir’de ele geçirilen darbecilerin listesinde 14. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Ali Avcı’nın Kars’a sözde sıkıyönetim komutanı olarak atandığını ortaya çıktı.
Önceki gün çıkarıldığı mahkemece tutuklanan Tuğgeneral Ali Avcı, Kars Sıkıyönetim Komutanı olduğunu söyleyerek emrinde bulunan birlikleri görevlendirerek darbe girişiminde bulunmuştu. Avcı’nın emriyle Valilik-1 Binası, İl Emniyet Müdürlüğü Binası, İl Emniyet Müdürlüğü diğer hizmet binaları, Çevik Kuvvet yerleşkesi, Asayiş Şube Müdürlüğü, Kazımpaşa Karakolu tank, ZPT, kirpi ve diğer askeri personel taşıyan araçlarla kuşatma altına alınmış, İl Emniyet Müdürü Faruk Karaduman’ın ısrarlı karşı duruşu ve vatandaşların da desteğiyle darbe girişimi püskürtülmüştü.
Konuyla ilgili Kars Valiliği’nden yapılan yazılı açıklamada, "FETÖ/PDY (Fethullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması) mensubu rütbeli askerler tarafından mevcut hükümetimizi yıkmak ve devlet yönetimini ele geçirmek maksadı ile 15.07.2016 günü saat 22.00 sıralarında silahlı darbe girişiminde bulunulmuştur. Bu bağlamda; Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere, birçok devlet büyüğümüze karşı saldırıda bulunulmuş, devletin stratejik noktaları savaş uçakları ile bombalanmış, emniyet güçleri ve sivil vatandaşlara yönelik öldürme eylemleri gerçekleştirilmiştir" denildi.
FETÖ/PDY Fethullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması yönelik yapılan çalışmalarda, Kars’ta 170 kişi gözaltına alındı, bunlardan 1’i adli kontrol şartıyla olmak üzere 29’u serbest bırakıldı, 43’ü tutuklanırken, 97’sinin gözaltı durumları devam ediyor. Operasyonlar kapsamında 29 er ve erbaş da serbest bırakıldı.
FETÖ/PDY kapsamında gözaltına alınarak adliyeye sevk edilen ve çıkarıldıkları mahkemece tutuklananlar arasında ise 2 Tuğgeneral, 1 albay, 4 yarbay, 3 binbaşı, 2 yüzbaşı, 4 üsteğmen, 1 teğmen, 4 astsubay, 7 uzman, 2 vali yardımcısı, 11 hakim-savcı, 1 emniyet amiri ve 1 de komiser yardımcısı bulunuyor.