Kars Valisi Rahmi Doğan, kentte görev yapan ulusal ve yerel basının temsilcileriyle bir araya geldi.
Kars Kalesi’nde basın mensuplarıyla buluşan Vali Rahmi Doğan, Osmanlı Mahallesi’nden, Kars Çayı’nın ıslahına, Sarıkamış’tan BTK Demiryolu hattına kadar bir çok proje ile ilgili basın mensuplarını bilgilendirdi.
Vali Doğan, Tarihi Dokunun Korunması Projesi kapsamında Osmanlı Mahallesi’nin oluşturulduğunu, yine aynı bölgede bulunan Kars Çayı’nın ıslah çalışmalarının devam ettiğini ve BTK Demiryolu hattı çalışmalarında sona gelindiğini belirtti.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan’ın Kars’ta devam eden projeleri yakından takip ederek, bitirilmesi için çaba sarf ettiğini ifade eden Vali Rahmi Doğan, “Harakani Türbesi önünde çalışmalar devam ediyor. Kars Çayı ıslah ediliyor. Beylerbeyi Sarayı ortaya çıktı. Buradaki proje tamamlandığında insanları cezbedecek. Şuanda çalışmalar yoğun bir şekilde devam ediyor. Sayın bakanımızda çalışmaları yakından takip ediyor” dedi.
“Kümbet Köyü’ndeki evler kaldırıldı”
Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu hattında yoğun bir çalışma olduğuna dikkat çeken Vali Doğan, “Geçen hafta içerisinde Alt Yapı Genel Müdürü geldi. Ulaştırma Bakanlığı’ndan artık tren geldi bu köyün kalkması lazım dedi. Biliyorsunuz 8 yıldır orayı kaldıramamışlardı. Dün itibariyle orada hiçbir ev kalmadı. Tamamen kalktı. Vatandaşları çağırdık ikna ettik. Onlara yardımcı olduk. Destek verdik vatandaş kendi rızasıyla eşyasını topladı. Biz de oradaki firmanın yardımıyla evleri yıktık. Şuanda orada hiçbir ev kalmadı. Firmada bu işi bakanlığa karşı hep koz olarak kullanmış. Kendi yapamadığı işler için; ‘işte biz bu köyü boşaltamadınız da, işte o yüzden ilerleyemiyoruz’ diye sürekli bunu bakan beyin önüne getirmişler. Göreve başladığımda da bakan bey bana söylemişti. Böyle bir sorun yaşıyoruz. Tabi devlet yıkar, 8 yıl önce parasını ödemişsin, vatandaş orada kalmış, biz gönül rızasıyla ikna ettik onlara dedik ki bu işin sonu bu. Yani bu noktadan sonrası yok, onlarda ikna oldular. Birileri onları farklı yollara sevk etmeye kalktı ama biz onların önünü kestik. Biz onlara birazda taşınma parası verdik. Şuanda Kümbet Köyü’nde hiçbir sorun yok. Zaten geldi yol, firma da hızlı bir şekilde çalışıyor” diye konuştu.
“Azerbaycanlı işadamları Kars’a yatırım yapmak için geldi”
Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu hattının Kars’ın önü açacağını ve Kars’ı ticaret merkezi yapacağını ifade eden Vali Rahmi Doğan, “Azerbaycan’dan iki iş adamı geldi. Tren yolunun önemini anlatmak için söylüyorum. Bakü-Tiflis_ Kars tren yolu çok önemli. Bu iki iş adamı geldi buraya yatırım yapmak istediklerini söyledi. Bana bakan yardımcısı göndermişti. İstanbul’dan geldiler. İşadamının bir tanesinin 700 tane LPG tankı var. Tren raylı, bu Azerbaycan LPG getirecek ve bizim Organize Sanayi’nin üst kısmında bir yer gösterdik onlara, orada petro-kimya tesisleri kurabilecekleri , depolama tesislerini de kurabilecekleri bir alan bunlar 700 tane tankla LPG’yi ve diğer petro-kimya malzemeyi trenle getirecekler. Burada bunu işleyecekler, hem bölgeye, hem de diğer illere bunun dağıtımını yapacaklar. Yaklaşık 100 kişilik yüksek teknolojiyle çalışan bir tesis kurma arzusundalar. Yani ileri teknoloji olduğu zaman emek daha düşük oluyor. Ama ona rağmen 100 kişilik bir istihdam sağlayacaklarını söylediler. 150 dönüm yer istediler bizden, gittiler alanı gördüler. Alanı beğendiler. Hızlı bir şekilde çalışıyorlar. Hem cazibe merkezi olması, ham tren yolunun gelmiş olması, burada bir hareketlenme sağlayacaktır” şeklinde konuştu.
Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Vali Rahmi Doğan, daha sonra basın mensuplarıyla birlikte kalenin burcuna çıktı. Vali Doğan, kentte yürütülen çalışmaları buradan basın mensuplarına gösterdi.
Vali Rahmi Doğan’ın gazetecilerle bir araya geldiği programa, Vali Yardımcısı Mehmet Halis Aydın, Özel İdare Genel Sekreteri ve Selim Kaymakamı Erdinç Dolu ile Susuz Kaymakamı Yusuf İzci’de katıldı.