AK Parti Kastamonu Milletvekili Murat Demir, Prof. Dr. İlber Ortaylı’ya tepki göstererek Kastamonu’dan özür dilemesini istedi.
Tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın, “Her yere üniversite açmak ahlaksızlıktır” başlıklı yazısında, “Üniversite tabii ki açacaksın, ama Hakkari’nin dağına değil, Kastamonu’nun dağına değil. İcabında Ankara’ya 20 üniversite kurarsın. Doğudan gelen çocuklar, o şehrin kültürünü görür. Her yere gidip üniversite kurulur mu ya? Bu bir ahlaksızlıktır” sözlerine, AK Parti Kastamonu Milletvekili Murat Demir tepki gösterdi. Sosyal medya hesabından İlber Ortaylı’ya yanıt veren Murat Demir, şu açıklamalarda bulundu:
“Prof. İlber Ortaylı’dan tüm Kastamonu özür bekliyor. Düşünün Türkiye’nin en önemli tarih profesörü ama Kastamonu’nun tarihinden bihaber. 7 bin yıllık tarihi olan bir dönem Üsküdar’a kadar başkentlik yapmış bir şehir Kastamonu. Bu evliyalar şehrinin Şeyh Şaban-ı Veli’nin şehrine, Fatih’in annesinin memleketine, Çanakkale’de en fazla şehit veren bu aziz millete ve kurtuluş savaşında Gazi Mustafa Kemal’in ‘gözüm cephede kulağım İnebolu’da’ dediği ve kahraman Şehit Şerife Bacı’nın memleketi Kastamonu’muzdadır sözlerini bilmeyen bir tarihçinin, derhal Kastamonu’dan özür dilemesini bekliyorum.”
Eğitimde 25 bin öğrenci kapasitesine ulaşan Kastamonu Üniversitesinin 40 ülkeden bin 200 yabancı öğrenciye eğitim verdiğini açıklayan Demir, “İlber Ortaylı, sen o Kastamonu’nun dağlarına, Ilgaz’ına, ilkbaharda rengarenk tonlarına, yaz aylarında mis kokulu çiçeklerine, sonbahar da muhteşem doğal güzelliğine, kış ayında gelin gibi süslü görünümünü ve acaba o anlatılmaz doğasını Ankara’da para ile arasan bulabilir misin? Ankara’dan bir yola gir de Kastamonu üç saat bir zahmet gel gör tarihini iyice öğren ve tüm Kastamonu ve Kastamonululardan özür dile. Kastamonu ya gel de oksijenli muhteşem dağlarının nimetlerinden sende faydalan. Ve o doğa güzelliğini görmeni tavsiye ediyorum ve de özür dilemenizi de bekliyorum” şeklinde konuştu.