Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Ordunun içinde bu kişilerin bu işin içinde olduğu şuanda netleşmiş değil. Ama bu kişilerin bir azınlık olduğu kesin. Ordu içerisindeki azınlığın çoğunluğa hükmetmesine müsaade edemezdik” dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, El Cezire kanalında FETÖ darbe girişimiyle ilgili açıklamalarda bulundu. Darbe girişiminin başladığı dakikalarda yaşadıklarını anlatan Erdoğan, “4-5 günlük bir tatil için Marmaris’e gitmiştim. Darbe girişimiyle ilgili haber bana ulaştı. Gerekli kişileri haberdar ettik. Orada bir basın açıklaması yaptık. Halkımıza endişeye kapılmamalarını, Türk halkından meydanlara çıkmasını, demokrasiye sahip çıkmalarını istedik. İnsanların yaşadıkları kentlerde sokaklara dökülmesini istedik. Türkiye’de yüzde 52’lik bir oranla hükümeti seçmiş bir halk, hükümetini korumak isteyen bu yüzde 52’lik oran sokaklara döküldü. İnsanların meydanlara inmelerini, barışçıl bir şekilde demokrasiye sahip çıkmalarını istedik” diye konuştu.
“Darbe girişimini kayınbiraderim haber verdi”
Erdoğan, darbe girişimi bilgisinin nereden geldiği yönündeki soruya, şöyle cevap verdi:
“Bana kayınbiraderim söyledi ama ben başta inanmak istemedim. Sonrasında istihbarat teşkilatı tarafından ve farklı kaynaklardan doğrulandı. Orada Enerji Bakanımızla birlikteydim. Sonrasında gerekli adımları atarak, otelden güvenli bir şekilde ayrıldık. Dalaman’a gittik ve daha sonra Dalaman Havalimanı’ndan havalanan uçağımız İstanbul’a hareket etti. Tabii ki İstanbul’da da bazı sıkıntılar yaşadık, zorluklarla karşılaştık. Tabii ki beklenmedik şekilde yaşanan olaylar karşısında, zorluklar yaşandı. Alçak uçuş yapan F-16’ları gördük, yaptıkları gürültüyü duyduk. Ancak on binlerce kişinin sokaklara döküldüğünü, darbeye karşı tepkilerini gösterdiğini gördük. Biz de olayı değerlendirmek zorundaydık. Her şeyi kontrol altına almak için çalışmalar yaptık. Özellikle söylediğimiz bir husus vardı. Gezi olayları gibi benzer olaylar da yaşamıştık. Bazı generallerle görüştük. Türk ordusunun komutanlarıyla görüştük, kendilerinin de çok fazla yardımı oldu her şeyi kontrol altına almak konusunda.”
Darbe girişiminde bulunanların, ordu içerisinde azınlıkta olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ordunun içinde bu kişilerin bu işin içinde olduğu şuanda netleşmiş değil. Ama bu kişilerin bir azınlık olduğu kesin. Ordu içerisindeki azınlığın çoğunluğa hükmetmesine müsaade edemezdik. Biz böylesine olayların tekrar yaşanmaması için gerekli adımları attık” ifadelerini kullandı.