AK Parti Kastamonu Milletvekili Murat Demir, Cide’de yaşanan sel sonrası Karadeniz Sahil Yolunun acilen hayata geçirilmesi gerektiğini ve bunun için yapılması gereken her türlü çalışmaya destek vereceğini söyledi.
AK Parti Kastamonu Milletvekili Murat Demir, Cide’de yaşanan sel olayına dikkat çekerek, Bartın’da başlayan yoğun şiddetli yağışın zamanla Cide ve köylerine ulaştığını, bunun sonucunda da heyelan ve sel nedeniyle yolların ulaşıma kapandığını kaydetti.
Cide’nin tarihinde şuana kadar hiç görülmemiş bir doğal afeti yaşadıklarını aktaran Demir, “Metrekareye 183 kilogram yağış düştü. Buda Karadeniz Sahil Yolunda büyük heyelan ve hasarlara neden oldu. Bu artık şunu göstermektedir. Gelecekte küresel iklim değişikliği nedeni ile Karadeniz sahil kesimlerinde tropik bir iklime dönüşmesi söz konusudur. Özellikle geçtiğimiz kışın yaşanan sahildeki yoğun kar yağışı ile başlayan yollardaki sıkıntı bir yıl içinde yağan sağanak yağmurla yol güzergahında ciddi tahribata yol açmıştır. Bartın-Cide arası yol, bu hasardan dolayı yaklaşık 4 ay süre gibi kapalı kalacak olması ulaşımın Kastamonu üzerinden sağlanması zorunluluğunu getirmiştir. Bu nedenle mevcut yol, bundan sonraki yıllarda sürekli sorun ve problem oluşturacağı aşikardır. Bu durumda sürekli sözünü ettiğimiz Karadeniz Sahil Yolu, Bartın-Çatalzeytin arası çok ciddi gündeme almak zorundayız” dedi.
Cide’de ve Bartın’da yaşanan sel felaketinin ardından herhangi bir can kaybının yaşanmaması sevindirici olduğunu sözlerine ekleyen Demir, “Mevcut yolun daha önce yamaçlara yapılmış olması bir tehlike anında en az 50 ile 200 metre uçurumların olması sürekli tehlike arz eden bir durum. Vatandaşın sürekli bizden en önemli talebi olan bu sahil yolunu kesinlikle çok ciddi bir şekilde gündem almalıyız. Yarın bu yolda yine olabileceği muhtemel bir heyelan vb bir can kaybımız Allah korusun bunun vebali tüm biz ödeyemeyiz. Bu nedenledir ki bu sahil yolu artık çok ama çok elzemdir. Bununla alakalı Karayolları Bölge Müdürümüzle istişaremizi ettik. Sayın Genel Müdürümüzle ve Sayın Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanımızla da görüşüp bu işi biran önce hızlandırmak için çalışmalara başladık” diye konuştu.
Türkiye’nin zor bir dönemden geçtiğine dikkat çeken Demir, şunları kaydetti: “Bu, tüm Türkiye için geçerli ama biz güçlü bir devletiz. Allah’ın izni ile bizler, bu tür sıkıntıları çok rahat aşarız ve aşacağız. Mevcut heyelan hiç dışarıdan görüldüğü gibi değil. Olayı yerinde incelediğimizde inanılmaz heyelanlar ve korkunç manzaralar var. Bunlara rağmen sevincimiz can kaybı olmamasıdır. Bu süreçten sosyal paylaşım sitemizden yaptığımız çağrıya istinaden başta Karayolları, DSİ, Orman Bölge Müdürlüğü, İl Özel İdare olmak üzere tüm kurumlara teşekkür ediyorum”