İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamı dışında kalan tüm işyerleri 1 Temmuz’dan itibaren işyeri hekimi ve diğer sağlık personeli istihdam etmek zorunda olacak.
1 Temmuz’dan itibaren, işçi çalıştıran her işveren için artık yeni bir yükümlülük yürürlüğe girdi. Bu kapsamda İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamı dışında kalan tüm işyerleri artık iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve diğer sağlık personeli istihdam etmek zorunda kalacak.
Özel Kastamonu Anadolu Hastaneleri Yönetim Kurulu, eski Kastamonu İl Sağlık Müdürü Dr. Yusuf Öztürk, Türkiye’nin iş kazaları ve meslek hastalıklarına ilişkin karnesinin hiç de iyi görünmediğini belirterek, “İstatistikler, İş kazalarında Avrupa da 1. Dünya da 3.olduğumuzu göstermektedir. Bu olumsuz göstergelerin Ülkemize olan yıllık maliyeti 10 Milyar doları bulmaktadır. İş Sağlığı ve Güvenliği kanunu, yaklaşık üç buçuk yıldır yürürlükte olup 1 Temmuz 2016 Tarihi itibariyle büyük- küçük işletme olduğuna bakılmaksızın bütün işyerleri ile kamu kurum ve Kuruluşları kapsama alanına dahil edilmiştir” dedi.
Türkiye’de 1 milyon 723 bin 822 işyerinin bulunduğuna dikkat çeken Dr. Öztürk, “Bir tek sigortalı çalışanı dahi olan, az tehlikeli iş yerlerinin de iş sağlığı ve güvenliği hizmet alınması zorunlu hale gelmiştir. 1 çalışanı bulunan az tehlikeli iş yerlerinde iş güvenliği uzmanı görevlendirmemenin idari para cezası 6 bin 511 TL olup, bu işyerleri için işyeri hekimi görevlendirmeme durumu da söz konusu olduğunda, toplam idari para cezası rakamı 13 bin 22 TL’ye ulaşmaktadır. Bu hesapla, 1 yıl iş yeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı çalıştırmayan ve bir çalışanı olan, apartman, toplamda 156 bin 264 TL idari para cezası ödemek zorunda kalacaktır. En az 1 kişinin çalıştığı muhasebe ve mali müşavirlik büroları, avukatlık büroları, mimarlık-mühendislik büroları, kooperatif merkezleri, anaokulları, kreşler, bütün okullar, en az 1 kapıcının çalıştığı apartmanlar, en az 1 işçinin çalıştığı bakkal, manav, fırın, kasap, terzi vb. gibi işyerleri de dahil olmak üzere tüm işyeri bu kapsamda sorumluluk kapsamındadır” diye konuştu.
Dr. Öztürk, şöyle konuştu: “Çözüm olarak küçük esnaflarda büyük yatırımcılar gibi ya yanlarında İSG Profesyonellerini çalıştıracak ya da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından yetki almış ve bu hizmeti satan OSGB’lerden (Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi) hizmet alma yoluyla bu yükümlülüklerini yerine getirmiş olacaklardır. OSGB’ler bu hizmeti az tehlikeli sınıflar için küçük esnafı zorlamayacak şekilde uygun rakamlarla sunmaya başlamışlardır. Az bir bedelle çok büyük cezalar ve sonrasında oluşabilecek tazminat ve hukuki süreçlerden kurtulabilirsiniz”