2014 yılında restorasyon çalışmalarına başlanılan tarihi Nasrullah Camisinde çalışmalarda sona gelindi. Nasrullah Camisinin yakın bir zamanda ibadete açılacağı belirtildi.
Vakıflar Genel Müdürü Dr. Adnan Ertem, Kastamonu’yu ziyaret ederek restorasyon çalışmalarında sona gelinen Nasrullah Camisinde yürütülen çalışmaları yerinde inceledi. Nasrullah Camisini gezen ve buradaki yetkililerden detaylı bilgiler alan Vakıflar Genel Müdürü Dr. Adnan Ertem, Nasrullah Camisinin hem kendileri açısından hem Kastamonu açısından hem de ülke açısından önemli camilerden birisi olduğunu belirterek, “2014 yılında Nasrullah Camisinde restorasyon çalışmalarına başladık ve bugün itibariyle de çok küçük detayları saymazsak bitmiş bir vaziyettedir, inşallah önümüzdeki günlerde ibadete açacağız. Açılış için özel bir merasim düşünüyoruz, resmi bir açılış töreni yapacağız” dedi.
Nasrullah Camisinde restorasyon çalışmalarının gayet güzel yapıldığına değinen Vakıflar Genel Müdürü Dr. Ertem, “1700’lü yılların orijinal beslemelerine ve restorasyon yaparak orijinal renklerine ulaşıldı. Bu yüzden camiyi restorasyonundan sonra ilk kez görecek olanlar önce şaşırabilir. Daha önceki hali ile şimdiki hali arasında farklılıklar var. Ama bu, caminin orjinaline dönmektir. Biz genelde bunları eski eserlerde yapıyoruz. Restorasyon esnasında önceki dönem renklerine yani eski eserlerde orijinal renklerine ulaştığımız taktirde orijinal renklerini uyguluyoruz. Burada temel amacımız tarihi eserleri korumaya yöneliktir. Nasrullah Camisinde de aynı şekilde bunu gerçekleştirdik” diye konuştu.
Nasrullah Camisinin kubbelerinde büyük bir yükün olduğuna dikkat çeken Dr. Ertem, “Bunu hafiflettik. Şadırvan zannedersem kış olması hasebiyle boya işlerini bahar ayına bıraktık. Burada da şadırvandan abdest almak için uygun vaziyettedir. Drenajları yapıldı, bundan sonra içeri girildiğinde o önceki rutubet kokusu ve duvarlarda var olan nemlenme bundan sonra inşallah olmayacak. Isıtma sistemini kurduk, alttan ısıtma ve kalorifer var. Kastamonu gibi soğut yerlerde inşallah kış aylarında ibadet edenler açısından uygun hale getirildi” şeklinde konuştu.
İki yıl boyunca Kastamonu halkına gösterdikleri anlayış için teşekkür eden Dr. Ertem, “Çünkü camimizi iki yıl boyunca restorasyon nedeniyle kapalı tuttuk. Restorasyonda emeği geçenlere ve restorasyonu gerçekleştiren Gürsoy Grup çalışanlarına teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.
Vakıflar Genel Müdürlüğü olarak Kastamonu’da yaptıkları çalışmalar hakkında da bilgiler veren Dr. Ertem, şöyle konuştu: “Vakıflar Genel Müdürlüğü olarak Kastamonu’da yapmadığımız hemen hemen bir iş kalmadı. Vilayetlerin başında en önem verdiğimiz illerden birisi Kastamonu’dur. Bu yüzden görev sürem boyunca 4 defa Kastamonu’ya geldim. Çünkü Kastamonu’da tarihi çok eser var. 100’ün üzerinde tarihi eserin restorasyonu gerçekleştirildi. Şuanda restorasyonu devam eden 9’un üzerinde vakıf eserimiz var. Çalışmasını yaptığımız ve ihale çalışmaları süren aynı zamanda 2017 programına aldığımız vakıf eserleri de bulunuyor. Kastamonu, vakıf eserleri ve tarihi eserler noktasında en zengin vilayetlerden birisi oluyor. Bu yüzden göz ardı edilecek bir yer değil. Bizde özellikle itimat gösteriyoruz. Çalışıyoruz ve bu çalışmalarımızda ilerleyen süreçte de devam edecek”
Dr. Ertem, resmi açılışı beklemeden ibadete çok yakın bir zamanda başlayabileceklerini ve bunun için Kastamonu İl Müftülüğü ile bir toplantı yapacaklarını, bu toplantının ardından nihai kararı da vereceklerini kaydetti.
Dr. Ertem’in ziyaretine Vakıflar Bölge Müdürü Yavuz Yücebıyık, İl Müftüsü Osman Aydın, Gürsoy Grup Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Gürsoy, Yüksek Mimar Nilgün Olgun ile davetliler katıldı.