Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü’nce (OGM) Kastamonu’da orman gençleştirme çalışmaları sırasında ortaya çıkan üretim fazlası ekonomiye geri kazandırılıyor.
Endüstriyel olarak değerlendirilmeyen kayın, gürgen ve meşe fertleri sahaya getirilen cips makinası yardımıyla lif yonga fabrikalarında kullanılabilecek hale gelecek. Konu hakkında bilgi veren Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, “Tabii tensil çalışmalarında ara ve alt tabakadaki fertler ekonomik olarak değerlendirilemeyince, gençleştirilecek sahada toplanıyor ve şeritler halinde yığılma meydana geliyordu. Bu da işçilik, zaman ve alan kayıplarına sebep oluyor. Söz konusu uygulamayla artık sahada çürümeye terk edilen ince materyaller ve üretim artıkları ekonomiye kazandırılmaya başlandı” dedi.
Uygulamayla tasarruf sağlanacağına dikkat çeken Prof. Dr. Veysel Eroğlu, “Gençleştirme sahasında daha geniş alanlarda toprak işlemesi yapılarak daha çok çimlenme elde etme imkânı ortaya çıkıyor. Ayrıca bu uygulama ile arazi hazırlığı giderlerinde de tasarruf sağlanıyor” ifadelerini kullandı.