Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü (OGM) Kastamonu’nun Taşköprü ilçesinde 13 Mayıs 2016 tarihinde meydana gelen fırtına sebebiyle zarar gören 980 dekarlık ormana 184 bin fidan dikildi.

Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğü’ne bağlı Taşköprü Orman İşletme Müdürlüğü Tekçam Şefliği hizmet alanında 13 Mayıs 2016 tarihinde meydana gelen şiddetli fırtına sebebiyle ormanlık alanlar zarar görmüştü. Orman teşkilatı ise bu zararların izlerini silmek için çalışmalarını vakit kaybetmeden başlatmıştı. Devrilen bu ağaçların Ekim ayı itibarıyla üretim işlemlerini tamamlayan OGM, bu işlemleri yaparken arazinin ağaçlandırma için hazırlıklarını da eş zamanlı olarak yürüttü. Hazırlıkları tamamlanan ve fidan dikimi için uygun hale getirilen sahada 184 bin fidan toprakla buluşturuldu. Yaban hayatını besin anlamında desteklemek maksadıyla meyveli türlerde de ağaçlandırma yapan OGM, alana 2 bin adet badem, bin adet alıç ve bin adet de dağ muşmulası dikti. Dikilen fidanların 180 bin adeti ise karaçamdan oluştu.

Fırtına sebebiyle zarar gören alanın rehabilite edilmesi, devriklerin üretime kazandırılması ve fidanların dikilmesi hususunda, bu çalışmaları yürüten orman köylüsüne de önemli bir kaynak aktarıldı. Orman köylüsüne, kırık ve devrik emvalin üretimi için 2 milyon 235 bin lira, toprak işleme ve arazi hazırlığı için 215 bin lira ve fidan dikimi için de 92 bin lira olmak üzere toplam 2 milyon 542 bin lira kaynak aktarıldı.

Fırtına, yangın gibi tabi afetlerin yaşandığı ormanlık alanların hiç vakit kaybedilmeden aynı yıl tekrar ağaçlandırıldığının altı çizen Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, “Zarar gören bu orman alanlarını kesinlikle başka bir maksatla kullandırmıyoruz. Taşköprü’de zarar gören bu ormanlık alanı da eski günlerine kavuşturmak için tekrar ağaçlandırdık. Ayrıca bu alanlarda yapılan çalışmalarda orman köylümüzden faydalandık ve onlara önemli bir kaynak aktardık. Kastamonu orman teşkilatımızın güçlü olduğu illerden birisi. Buradaki ormancılık çalışmalarımız hız kesmeden devam edecek” dedi.