Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı Parlamenter Asamblesi (AGİTPA) Sonbahar Toplantıları, 29 Eylül-2 Ekim 2016 tarihleri arasında Makedonya’nın başkenti Üsküp’te düzenlendi.
Toplantı çerçevesinde; “AGİT Bölgesi’nde Güven Arttırıcı Önlemlerin Güçlendirilmesi ve İyi Yönetim”, “AGİT Bölgesi’nde Ekonomik Gelişmenin Teşvik Edilmesi” ve “Güney Doğu Avrupa’da Demokratik Kurumların ve İnsan Haklarının Geliştirilmesi” konulu konferanslar ile AGİTPA Akdeniz Forumu düzenlendi. Ayrıca AGİTPA Daimi Komitesi bir araya gelerek son gelişmeleri değerlendirdi.
30 Eylül’de Akdeniz Forumu ile başlayan Forum’da; göç, Akdeniz Bölgesi’nde barış, güvenlik ve istikrar, Orta Doğu barış süreci, AGİT’in Akdeniz Boyutu’nun geliştirilmesi, demokrasi ve insan hakları konuları üzerinde sunuş ve tartışmalar yapıldı.
Güney Doğu Avrupa’daki AGİT Ofislerinin Misyon Şefleri (Arnavutluk, Bosna Hersek, Sırbistan, Makedonya, Kosova, Hırvatistan) bölgeye ilişkin görüşlerini içeren sunumlarda bulundu. Toplantılar sırasında farklı konularda tartışmalar gerçekleştirilse de ağırlıklı olarak “Göç ve Suriye” konuları üzerinde duruldu. Bu kapsamda AGİTPA Türk Grubu üyesi ve AK Parti Kayseri Milletvekili İsmail Emrah Karayel de Türkiye adına konuyla ilgili bir konuşma yaptı.