Baharat kokularının yayıldığı Kazancılar Çarşısı'ndaki baharatçı dükkanlarında bayram yoğunluğu yaşanıyor. Kurbanlıklarını kesip etin bir kısmını yakınlarına ve ihtiyaç sahiplerine dağıttıktan sonra geri kalanını sucuk olarak değerlendirecek Kayserililer, sucuğun lezzetinin saklı olduğu baharatlardan satın alıyor.

Çarşıda 20 yıldır baharat satan Ahmet Erdirek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geleneksel olarak kentte, kurban etlerinin özellikle yağlı kısımlarından sucuk yapıldığını, pek çok kişinin sucuğu evlerinde doldurmayı tercih ettiğini söyledi.

Sucuk yapımına olan ilginin bayrama sayılı günler kala baharat satışlarını artırdığını ifade eden Erdirek, lezzetli sucuğun miktarı iyi ayarlanmış baharat ve sarımsakla yapıldığını anlattı.

- Rize'ye sucuk baharatı

Erdirek, et miktarına göre baharatın katılması gerektiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Kayseri'de yapılan sucuğu çiğ yemek mümkün. Çünkü biber ve sarımsak eti pişiriyor. Kimyon ve diğer baharatlar da lezzeti veriyor. Kastamonu Taşköprü sarımsağı kullanıyoruz. Tatlı biberi Aydın Nazilli'den, acı biberi Kahramanmaraş'tan getiriyoruz. 10 kilogram etten sucuk yapmak için 1 kilogram kırmızı biber, 1 kilogram sarımsak, 100 gram kimyon, 250 gram tuz, 100 gram karışık baharat ve 20 metre kurutulmuş bağırsak gerekiyor. Kıyma haline gelmiş et, bu baharatlarla yoğrulduktan sonra dolaba konulursa sucuk içi olur. Sucuk yapmak isteyenler ise bu eti bağırsağa doldurur. Birkaç gün bağırsakta kuruması beklenir. Kayseri'nin yanı sıra çevre illerden de sucuk baharatı almaya gelenler oluyor. Sucuğun sırrının baharatında olduğunu bilenler İstanbul'dan, Rize'den bile sipariş veriyor. Hazırladığımız karışık sucuk baharatını kargoyla buralara gönderiyoruz."

Erdirek, baharat fiyatlarının kuraklıktan dolayı yüzde 10 arttığını sözlerine ekledi.

Baharat satıcısı Osman Özdemir ise sucuğun, sığırın kaburga etlerinden yapılınca daha lezzetli olduğunu aktardı.

Bayram dolayısıyla mahalle aralarında baharatçılık yapanların sayısının da arttığına dikkati çeken Özdemir, "Halkımız bunlara rağbet etmesin. İşin erbabından baharatı alsınlar. Son anda türeyen baharat satıcıları sucuk için gerekli baharat ölçüsünü de bilmiyor. Ayrıca biz yıllardır güvenilir yerlerden baharatları temin ediyoruz. Vatandaşlarımız sağlıkları için de buralardan baharat satın almasın. Bayramın ardından tezgahı kapattıklarında şikayetlerini de iletemeyecekler. Oysa biz hep buradayız" şeklinde konuştu.