Bankaların kıymetli metal alım satımına ilişkin usul ve esaslar hakkında yönetmelikte yapılan değişiklik ile bankaların Cumhuriyet altın sikkeleri ile Cumhuriyet ziynet altını alım satımını yapabilmesine Kayserili sarraflardan tepki geldi. Sarraf Metin Meyilli, "Bankalar sarraflıktan ne anlar" dedi.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) Kıymetli Maden Alım Satımına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında yönetmenliği resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi ve bu yürürlük kapsamında da bankaların altın alım satımını yapabilmesine karar verildi.
Alınan karara tepki gösteren Kayserili sarraf Metin Meyilli, "Bankalarda bu altın hesabı açıldıktan sonra ister istemez sarraf esnafını etkiledi. İnsanlar eskiden yastık altı dediğimiz birikimleri ile sarraflardan altın alıp bunu değerlendiriyorlardı. İlerde ise ev araba gibi ihtiyaçları olunca bunları bozdurup nakit para döngüsü sağlıyordu ve küçük esnaf da bundan yararlanıyordu’’ dedi.
Meyilli sözlerine şöyle devam etti:
"Bankalarda ki altın hesabından sonra yatırım için altın alanların sayısı zaten azalmıştı. Bunu daha öncede ’Kazancılar çarşısında boşalan dükkan görebilirsiniz’ söylemiştim. Zaten şuan da Kazancılar da 6-7 tane boş dükkan var. Kayseri genelinde de 20 yakın dükkan kapandı. İşçilikli ürünlerde sonradan satıldığında zarar fazla olduğu için, insanlar sadece ihtiyaç olunca alıyor. Ziynet altınını da banklar alıp satınca kazancılar da daha çok kapanan dükkan göreceğiz. Banklarda takı yok, bilezik yok. Ayrıca sarraflıktan da anlamıyorlar. O yüzden banka kendi işini yapsın sarraf da kendi işini yapsın. Bu şekilde devam ederse küçük esnaf biter. Her kesin bakmak zorunda olduğu bir ailesi var. Kar eden esnaf çok yüzde 90’ı zararla kapatıyorlar. Herkes artık bir politika değişikliği olur mu diye beklemektedir."