KAYSERİ (AA) - Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, "Kral Abdullah Türkiye dostu bir liderdi. AK Parti iktidarı olarak 12 yıldır gayet iyi ilişkiler içindeydik merhum kralla. Kaybını da üzüntüyle karşıladık" dedi.

Akdoğan, Kayseri Valisi Orhan Düzgün'ü ziyaretinde yaptığı açıklamada, Başbakan Yardımcısı olduktan sonra kenti ilk kez ziyaret ettiğini söyledi.

Kayseri'nin damadı olduğunu dile getiren Akdoğan, şöyle konuştu:

"Sayın Recep Tayyip Erdoğan ile defalarca Kayseri'ye gelmiştik. Sayın Abdullah Gül döneminde önemli ziyaretlerimiz oldu. Ben kendilerine sevgilerimi, saygılarımı göndermek istiyorum. Kayseri gerçekten medarıiftiharımız olan şehirlerden birisi. Gurur kaynağımız. Her yönden gerçekten büyük bir gelişme içinde. Yeni Türkiye de zaten marka şehirlerle inşa edilecek bir süreci işaret ediyor. Kayseri de gerçekten yüz ağırtan başarılı bir performans ortaya koyuyor. Dünyada ülkeler değil şehirler yarışıyor. Sadece ülke genelinde değil dünyadaki şehirler birbiriyle yarışıyor. Kayseri de bizim dünya çapında marka olarak her açıdan dünyanın diğer şehirleriyle yarışacak düzeye ulaşmış şehrimiz." 

Bir gazetecinin "Kral Abdullah'ın ölümü üzerine bir günlük yas ilan edilmesini nasıl değerlendiriyorsunuz?" şeklindeki sorusu üzerine Akdoğan, Suudi Arabistan Kralı'na öncelikle Allah'tan rahmet dilediğini ifade etti.

Akdoğan, şöyle devam etti:

"Kral Abdullah gerçekten Türkiye dostu bir liderdi. AK Parti iktidarı olarak 12 yıldır gayet iyi ilişkiler içindeydik merhum kralla. Kaybını da üzüntüyle karşıladık. Ülke olarak da bir gün milli yas ilan ettik. Bugün bayraklar yarıya indirildi. Sayın Cumhurbaşkanımız cenaze törenine katıldı. Tabi bölgesel işbirliği açısından, İslam dünyası arasındaki dayanışma açısından Kral Abdullah gerçekten gayretli çabalar ortaya koymuştu. Suudi Arabistan Devletine, Suud halkına ve ailesine tekrar taziyelerimi iletiyorum."

Akdoğan, daha sonra Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki'yi ziyaret etti.

Burada yaptığı açıklamada, Türkiye'de marka şehirler arasında Kayseri'nin ön plana çıktığına işaret eden Akdoğan, şehirlerde huzur ve uyum olduğu zaman başarının da beraberinde geldiğini kaydetti.

Bakanıyla, milletvekiliyle, bürokrasisiyle tüm kadrolarıyla şehide çekişme, huzursuzluk olmaması durumunda o şehirlerin daha çok ayağa kalktığını ve başarılı olduğunu anlatan Akdoğan, "Sayın Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül'ün memleketi olması hasebiyle Sayın Gül, Sayın Erdoğan, Sayın Taner Yıldız, sizler, bütün milletvekilleri, herkes Kayseri'nin üzerine titredi, el birliğiyle Kayseri marka şehre dönüştü. Emeği katkısı olan herkese teşekkür ediyorum" dedi.

Vali Düzgün ve Özhaseki de ziyaretlerde Akdoğan'a şehirle ilgili bilgi verdi. Düzgün, Akdoğan'a ziyaretin anısına tarihi saat kulesinin maketini, Özhaseki de Osmanlı motifleriyle işlenmiş ibrik hediye etti.