Kayseri Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Hiçyılmaz, Başbakan Binali Yıldırım tarafından açıklanan, KOBİ’lere verilecek desteklere ilişkin değerlendirmede bulundu.
Üretimin ve kalkınmanın özel sektör eliyle olduğunu ve böyle devam edeceğini belirten Başkan Hiçyılmaz, Türkiye ekonomisinin yüzde 70 gibi büyük bir bölümünü üstlenen KOBİ’lere yeni desteklerin verileceğinin açıklamasının sevindirici gelişme olduğunu söyledi.
KOBİ’lerin ekonomik faaliyetlerin omurgasını oluşturduğunu ifade eden Hiçyılmaz, “Türkiye’deki istihdamın yüzde 90’ından fazlası KOBİ’ler eliyle sağlanmaktadır. KOBİ’lerimizin ihracatın yüzde 60’dan fazlasını yaptığını da dikkate alırsak, yeni desteklerin sağlanması bu yapının daha güçlü hale gelmesine katkı sağlayacaktır” dedi.
Devletin, Kredi Garanti Fonu’nu kullanarak 17 milyar liralık yeni kredi imkânı sağlayacak olmasını olumlu karşılayan Hiçyılmaz, “Bu kredinin KOBİ’lerce kullanılması piyasadaki hareketliliği artıracaktır. Düşük faizli kredi kullanım imkânı KOBİ’lerimiz için de önemli bir avantajdır. KOBİ’lere bir milyar 100 milyon karşılıksız destek verilmesi de ayrıca büyük önem arz etmektedir. Piyasadaki faizlerin yarısı kadar faizle bu kredilerin kullanımı, ekonomik canlanmanın hızlanmasına da olumlu şekilde yansıyacaktır. Kredi desteğinin yalnızca devlet eliyle değil özel bankalar eliyle de sağlanması gerekmektedir. Bankaların faiz indirimi konusunda esnek davranması iş dünyasının beklentisidir. Böyle bir gelişme yeni yatırımların önünü açacaktır” ifadelerini kullandı.
Asgari ücret konusunda 2016 yılında işverenlere verilen prim desteğinin 2017 yılında da devam edecek olmasını olumlu karşıladıklarını belirten Hiçyılmaz, “Hükümetimizin ekonomik hareketliliği sağlayacak bu büyük adımları bizlere moral kaynağı olmaktadır. Bu icraatlar, Türkiye’de istihdamın ve ihracatın artmasını sağlayacaktır. Türkiye, son 27 çeyrektir ortalama yüzde 5,1 hızla kesintisiz büyümektedir. Bu oranın daha yukarılara çıkması için atılan adımlara yenilerinin eklenmesi beklentimizdir” diye konuştu.