İl Sağlık Müdürü Dr. İsmail Kılıç, Kayseri’de yapılan çalışmalar sonrasında bebek ölümlerinde büyük düşüş olduğunu bildirdi.
"Belli bir zaman diliminde bin canlı doğumdan kaçının bir yaşına gelmeden öldüğünü ifade eden bebek ölüm hızı ana çocuk sağlığını ve bir ülkenin gelişmişliğini gösteren en önemli parametrelerden biridir" diyen İl Sağlık Müdürü Dr. İsmail Kılıç, "Ülkemizde uygulamakta olduğumuz sağlıkta dönüşüm programı kapsamında yürütülen çalışmalar sonucunda gerek anne gerekse bebek ölümlerinde önceki yıllara kıyaslanamayacak ölçüde büyük başarılar elde edilmiştir. Doğum öncesi bakımın hızla yaygınlaşması, sağlık kuruluşlarında doğum yapan kadın oranının büyük artış göstermesi, aynı şekilde doğumlarını sağlık personeli yardımıyla gerçekleştiren kadın sayısındaki artış ve yenidoğan yoğun bakımının yaygınlaşması- bebek ölüm hızının düşmesinde etkili olmuştur. Bu hız Türkiye’de 1990 lı yıllarda binde 55 iken 2009 yılında 13,9, 2013 yılında 10,8, e kadar azalmıştır.
2014 yılında Türkiye’de bebek ölüm hızı 11,1 iken Kayseri ilinde bebek ölüm hızı binde 7,1 ile Türkiye ortalamasının da altında gözlenmiştir. Hedefimiz ilimizdeki bebek ölüm hızını gelişmiş ülkeler seviyesine yani binde 3 lerin altına düşürmektir" dedi.
Dr. Kılıç, "Anne ve bebek ölüm hızlarının azaltılmasında Sağlık Müdürlüğü olarak üzerimize düşen görevleri yapmak için gayret göstermekteyiz. Verilen hizmetin amacını topluma iletebilmek, doğumun patolojik değil normal bir süreç olduğunu anlatarak normal doğuma teşvik etmek ve böylece sezeryan oranlarını düşürmek, prematür yani erken doğumları önlemek, doğumların tamamının sağlık personeli yardımıyla hastanede gerçekleştirilmesini sağlamak, anne sütü ile beslenmenin önemini vurgulayarak emzirmeyi ve emzirme süresini artırmak, annenin tütün ve alkol kullanımını önlemek hedeflerimiz arasında sayılabilir" ifadesinde bulunarak şu bilgileri verdi:
"Anne ve bebek ölümlerini azaltmak amacı ile tarafımızdan özel hastane yöneticileri ve özel hastanelerde çalışan kadın doğum uzmanlarının yer aldığı bir toplantı düzenlenmiş ve 29,1 olan primer sezeryan oranımızın dünyaca kabul edilen oran olan %10-15 lere kadar düşürülebilmesi için fikir alışverişinde bulunulmuştur.
Yine İl Sağlık Müdürlüğümüz Başkanlığında Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi, Halk Sağlığı Müdürlüğü, Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği, Aile Hekimliği ve Özel Hastane Temsilcilerinin katılımları ile bebek ölümleri il değerlendirme komisyonu toplanmış, bebek ölümlerini azaltmada koruyucu hizmetlerin iyileştirilmesi (Anne sütü ile beslenmenin artırılması, sezeryan oranlarının düşürülmesi), tüm doğumların sağlık kurumlarında gerçekleştirilmesi, doğum sonrası annelerin bakım amaçlı yeterli süre hastanede kalması gerektiği hususlarında ortak karara varılmıştır
Kayserinin yoğun kış şartlarından dolayı yaşamın güç olduğu bir coğrafya üzerinde bulunması, yoğun kar yağışı nedeniyle yolların kapanması, kırsalda yaşayan doğumu yaklaşmış gebeler için risk oluşturmaktadır. İlimizde bulunan 4 adet kar paletli ambulans ile bebeklerimizin hastanede sağlık personeli yardımı ile dünyaya gelmeleri için destek vermekteyiz. Ayrıca bakanlığımızın misafir anne projesinin başarı ile hayata geçirilmesi sonrasında kış şartlarında ulaşımın güç olacağı bölgelerde yaşayan doğumu yaklaşmış gebelerimiz Eğitim Araştırma Hastanesi kadın doğum kliniğimizde bulunan birimde doğuma kadar misafir edilmekte ve bu sayede anne ile bebeğin hayatı riske atılmamaktadır.
Normal doğumun anne ve bebek sağlığı üzerindeki olumlu etkileri bilinmekte olup, TC Sağlık Bakanlığı’nın Anne dostu hastane projesini ilimizde hayata geçirmeyi amaçlayarak bu proje ile normal doğumun anneler için cazip hale getirilmesi ve doğum korkusunun ortadan kaldırılması hedeflenmektedir.
Bebek ve anne ölüm hızlarında Kayseri ili olarak gelişmiş ülke düzeylerini yakalayabilmek için çaba gösterirken önceliğimiz bakanlığımızın belirlemiş olduğu politikaları takip etmek ve titizlikle uygulamaktır. Halkımızdan da beklentimiz kendilerine sunulan sağlık hizmetlerini yerinde ve doğru şekilde değerlendirmeleridir."
Sağlık Müdürlüğü’nün bebek ölümleri konusundaki çalışmaları vatandaşlar tarafından takdir topluyor.