Hacılar ilçesinden Sütdonduran Yaylası'na kadar yaklaşık 10 kilometrelik mesafeyi 2,5 saatte çıkabilen bisikletçiler, aynı yolu 45 dakikada iniyor. 

Bisikletliler Derneği Kayseri Temsilcisi Mehmet Lüzumlar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, şehir merkezinden başlayan yolculuklarının Sütdonduran Yaylası'na ulaşana kadar ara vermeden devam ettiğini söyledi.

Hacılar ilçesi ile 2 bin 700 rakımlı yayla arasındaki mesafenin  kıvrımlar nedeniyle 10 kilometreyi bulduğunu ifade eden Lüzumlar, çıkışın çok dik ve sarp olması nedeniyle hızlı ilerleyemediklerini  belirtti.

Doğada bisikletle dolaşmanın araçla veya yaya olarak gezmekten daha zevkli olduğunu dile getiren Lüzumlar, şunları kaydetti:

"Üç yıldır Erciyes Zirve Tırmanışı ve Sütdonduran Kampı'na bisikletlerimizle katılıyoruz. Dağa bisikletle tırmandığımızı gören herkes çok şaşırıyor. Yanımızdan arazi araçlarıyla geçen birçok kişi acıma hissiyle durarak, arabaya almak istiyor. 'Zor olmuyor mu?', 'nasıl çıkıyorsunuz?', 'bacaklarınız ağrımıyor mu?', 'nasıl dayanıyorsunuz?' gibi sorularla çok fazla karşılaşıyoruz. Hepsine de verdiğimiz cevap, 'zorlanıyoruz ama aldığımız zevk ve heyecana değiyor' şeklinde oluyor. Bisiklet bizim için bir tutku. Buna alışanların vazgeçmesi kolay olmuyor."

İnişi de tekrar bisikletlerle yaptıklarını belirten Lüzumlar, zaman zaman 90 kilometre hıza ulaştıklarını ve inişin 30-45 dakika arasında sürdüğünü ifade etti.

- Bisikletlerin donanımlı olması gerekiyor

Bisikletle dağa tırmanabilmek için çok ciddi bilgi ve beceri gerektiğini kaydeden Lüzümlar, dağlık arazilerde sık sık antrenman yaptıklarını söyledi.

Dağa tırmanılan bisikletlerin de donanımlı ve bakımlı olması gerektiğine dikkati çeken Lüzumlar, "Bisikletlerin amortisörlü, tekerleri kalın, dişli ve frenlerin çok sağlam olması gerekiyor. İnce tekerli bisikletle dağlık araziye çıkılamaz. Bisikleti kullanan kişinin nasıl manevra yapacağını, hangi durumlarda frene basılmaması gerektiğini çok iyi bilmesi önemli. En önemlisi de kesinlikle kasksız, korumasız bisiklete binilmemesi lazım. Eğitimini alan herkes dağlık arazide bisiklet sürebilir" diye konuştu.

Lüzümlar, bisiklet kullanımının sağlıklı yaşam açısından da önemli olduğunu belirterek, 7'den 70'e herkesin bisiklet kullanmasının teşvik edilmesi, özendirilmesi gerektiğini vurguladı.

Bisiklet tutkunu Kasım Demirtaş da 30 yıldır bisiklet sürdüğünü ve en çok dağlık arazide zevk aldığını söyledi. Sütdonduran'da kayaların üzerinden atlamanın heyecanını yaşadığını anlatan Demirtaş, hedefinin Erciyes'in zirvesinden bisikletle inmek olduğunu ifade etti.