Yaz mevsiminde kulaklarda sıcak hava, nem ve yeterli hijyen koşulları sağlanamayan deniz ve havuzlar sebebiyle diğer mevsimlere göre daha sık sağlık problemleri yaşanıyor. Bu sağlık problemleri arasında sıklıkla rastlanan kulak kiri birikimi, pek çok kişide özellikle suyla teması sonrasında şiddetli kulak ağrısı ve çeşitli enfeksiyonlara yol açabiliyor. Kişilere tatile çıkmadan önce bir uzmana başvurmaları ve gereken önlemleri önceden almaları önerisinde bulunan Acıbadem Kayseri Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Mahmut Özkırış, kulak sağlığı hakkında önemli tavsiyeler verdi.
Kulak çubuğu kulağa zarar veriyor
Yaz aylarında oluşan nem ile görülme sıklığı daha da artan dış kulak yolu enfeksiyonuna, kulak ile oynanması, kulak çöpü kullanılması veya deniz ve havuzda yeterli hijyenin sağlanamaması gibi faktörler de sebep olabiliyor. Dış kulak yolu enfeksiyonunun oldukça şiddetli bir ağrı ve şişliğe yol açtığını söyleyen Doç. Dr. Özkırış, “Yaz mevsiminde sıklık gösteren dış ve orta kulak enfeksiyonunun sık görülmesinin en önemli nedenini temiz olmayan havuz ve deniz suları oluşturuyor. Özellikle aşırı suda kalma ve kulak çubuğu gibi çeşitli aletlerle dış kulak yolu ile oynama yağlı tabakaya zarar veriyor” dedi.
Kaşıntı, ağrı ve tıkanıklık hissi oluyor
Dış kulak yolu enfeksiyonu olan kişilerde belirtiler, kaşıntı, ağrı, dokunmakta hassasiyet, işitmede azalma veya kulakta tıkanıklık hissi ile seyredebiliyor. Nadiren ateş, halsizlik ve boyunda farklı boyutlarda bezeler de görülebiliyor. Şişlik nedeniyle dış kulak yolu daralıyor ve muayenede kulak zarı bile görülemeyebiliyor. Dış kulak yolunda akıntı ve kabuklanmanın muayene sırasında tespit edilebileceğini söyleyen Doç. Dr. Özkırış, anatomik yapısı nedeniyle kulak kiri biriktirme eğilimi olan kişilerin tatile çıkmadan önce bir uzmana görünerek kulağını temizletmesini önerdi.
Denizden sonra kulağınızla oynamayın!
Kişilerin özellikle suyla temas sonrasında kulağıyla oynamaması ve kulağını kaşımamasının önem taşıdığını söyleyen Doç. Dr. Özkırış, alınabilecek önlemleri şu sözlerle aktardı: “Temizliğinden fazla emin olunmayan su ile temas sonrasında parmak kontamine olduğundan dolayı enfeksiyon kulağa daha fazla yayılabiliyor. Enfeksiyonun tekrarlamasını önlemek için kişiye kulak kanalını kuru tutması öneriliyor. Eğer sıklıkla dış kulak yolu enfeksiyonu oluyorsa, vazelinli pamuk veya silikonlu tıkaçla kulağın sudan korunması gerekiyor. Egzaması olan kişilerin ise saç ve vücut temizliği için asidik pH’da sabun kullanmaları uygun görülüyor. Kulak yolunu enfeksiyondan korumak için koruyucu kulak damlaları da kullanılabiliyor.”