Kayseri Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğünce Atatürk Spor Kompleksi'ndeki yüzme havuzunda açılan kursa katılan 34 engelliden down sendromlu Zekiye Bölükbaşı (17), Fatma Köse (17) ve Murat Emre Şahin (17), Samsun'da 24-26 Nisan'da gerçekleştirilecek Özel Sporcular Türkiye Yüzme Şampiyonasına hazırlanıyor.

Haftada 2 gün verilen kursa katılan Bölükbaşı, Köse ve Şahin, şampiyonadan en iyi derecelerle dönmek için antrenör Gözaçık yönetiminde yoğun tempoda çalışıyor. Down sendromlu yüzücüler, ilk zamanlar ayaklarını sokmaya korktukları havuzda artık çok rahat hareket ediyorlar.

Antrenör Gözaçık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Zekiye Bölükbaşı, Fatma Köse ve Murat Emre Şahin'in eleme turlarında gösterdikleri üstün başarı dolayısıyla kenti Türkiye Şampiyonasında temsil edeceğini söyledi.

Engellerini sporla aştığını belirten Gözaçık, engelli çocukların sosyal hayata bağlanması için sporla ilgilenmeleri gerektiğini vurguladı. 

Gözaçık, kursiyer sayısının az olmasının bir avantaj olduğunu dile getirerek, "Sayı çok oldukça ilgilenmek zor oluyor çünkü onlar üzerinde bir otorite kurmak lazım" dedi.

Kursiyerlerdeki gelişime dikkati çeken Gözaçık, "İlk geldiklerinde önce korktular sonra da herkes gibi suda oyun oynamak istediler. Kimisine oyun oynatarak öğrettik. İlerlemeleri uzun sürüyor çünkü uzun süre konsantre olamıyorlar. İlk zamanlar çok zorlandık. Şu an biraz performansa yönelik çalışıyoruz. Serbest, kurbağalama, sırtüstü stilinde çalışıyoruz" diye konuştu.

Ailelerin bu süreçte çocuklarına büyük destek verdiğini belirten Gözaçık, "Gerçekten engelli bireylerin anneleri babaları, yakın çevresindeki kişilerin bilinçli olması gerekir. Çocuklarının durumunu kabullenmeleri lazım. Bunu yapan aileler de burada zaten. Diğer aileleri de bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

Down sendromlu Zekiye Bölükbaşı da şampiyonaya en iyi şekilde hazırlanarak Samsun'da dereceye girmek istediğini söyledi.

Yaklaşık bir yıldır yüzdüğünü anlatan Bölükbaşı, "Yüzmeyi, suda olmayı çok seviyorum. Hocamız bize çok yardımcı oluyor" dedi.