Talasemi ve Lösemililer Derneği tarafından Dünya Lösemi Haftası çeşitli etkinliklerle kutlanıyor.
Her yıl 30 Mayıs ile 6 Haziran arası kutlanan Dünya Lösemi Haftası, etkinlikleri kapsamında Talasemi ve Lösemililer Derneği Başkanı Faruk Başdemir, Atatürk Anıtı’na çelenk sundu. Çelenk sunumunun ardından konuşan Dernek Başkanı Başdemir, lösemi hastalığının bulaşıcı olmadığını vurgulayarak vatandaşlardan hastaları dışlamamalarını istedi. Başdemir, “Her yıl 30 Mayıs-6 Haziran tarihleri arasında Dünya Lösemi Haftası kutlanmaktadır. Biz de dernek olarak farkındalık yaratmak için çeşitli etkinlikler yapıyoruz. Özellikle genç nesle yaşam tarzlarına dikkat çekiyoruz. Tıpta lösemi kan kanseri olarak geçmektedir. Bugüne kadar oluşum sebebi bilinmemesi nedeniyle özel aşısı yoktur. Sadece lösemiyi tetikleyecek etkenler olarak kanserojen içeren ve hormonlu gıdalar sebep gösterilmektedir. 6-12 yaş aralığında lösemi hastalığı yoğunluk göstermektedir. Tedavide genç nesillerde daha başarılı olunmuş, lösemi her yaşta görülebildiği gibi kesinlikle bulaşıcı değildir. Bu konuda halkımızdan bu hastalarımızı dışlamamalarını, maskelerini kendilerini enfeksiyondan korumak için taktıklarını bilmelerini istiyoruz. Erken teşhis çok önemlidir. Diş eti kanaması, vücutta oluşan morluklar, keskin ağrılar, özellikle yüksek ateş ve kusmalar, halsizlik ve aniden kilo kayıpları löseminin en önemli işaretleridir. Tedavisi uzun zaman gerektirmektedir. Öncelikle ilaçla başlanıp, kemoterapi uygulanır. Hızlı seyrederse ilik nakli düşünülür. Bu aşamada morale çok büyük ihtiyaç duyulur. Toplumdan beklentilerimiz şudur. Gönüllü kan kardeşi olabilirler, gönüllü donör olabilirler, lösemi hastalarına maddi ve manevi destek verebilirler. Derneğimize üye olup mücadelemize katkıda bulunabilirler. Derneğimizin yapacağı sosyal ve kültürel etkinliklere katılabilirler. Kurumlarında ailelerine iş imkanı sağlayabilirler. Haydi hep beraber lösemiye dur diyelim. Yarın hepimiz bir engelli adayı olabiliriz” ifadelerini kullandı.
Talasemi ve Lösemililer Dernek Başkanı Faruk Başdemir ayrıca vatandaşlardan lösemililere yardım ettiğini iddia ederek çeşitli isimler altında para toplayan kişilere yardımda bulunmamalarını istedi.
Dünya Lösemi Haftası etkinlikleri kapsamında daha sonra Dernek Başkanı Faruk Başdemir ile beraberindekiler Kızılay’a giderek gönüllü donör oldu.