Türkiye Psikiyatri Derneği Şube Başkanı Dr. Yunus Hacımusalar, Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi Geriatri Merkezi Konferans Salonu'ndaki etkinlikte yaptığı konuşmada, Türkiye'de 500 bin şizofren hastası olduğunu söyledi.

Şizofreni tedavi edilmediğinde hem hastalar ve aileleri hem de çevre için ciddi toplumsal yıkımlara yol açabildiğini belirten Hacımusalar, şöyle devam etti:

"Şizofrenin süreklilik göstermesi, bir beyin hastalığı olması, tedavi edilmediği anlamına gelmez. Süreklilik gösteren bir çok bedensel hastalık gibi şizofreninin belirtileri de uygun tedavilerle büyük oranda azaltılabileceği gibi ve bir grup hastada tamamen iyileşme olabilir. Bilim alanındaki gelişmelerle birlikte şizofreninin tedavisinde kullanılan ilaçlarla her geçen gün yenilikler getirmektedir. Şizofren tedavisinde toplum temelli bir tedavi anlayışı çerçevesinde gerçekleştirilen uygulamalar, toplumsal müdahaleler şizofren hastalarının toplumla yeniden bütünleşmesi için önem kazanmaktadır."

Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesinde görevli psikiyatri uzmanı Dr. Canan Gül Kılıç ise günümüzde hastaları takip etme imkanlarının daha çok arttığını belirtti.

Geçmişte hastane dışında takip imkanı olmadığı için hastaların genellikle kötüleşmiş olarak kendilerine geldiğini dile getiren Kılıç, "Bunu düzeltmenin yolu sadece hastanede tedavi vermekle değil hastane dışında da sıkı bir takiple mümkündü. Son yıllarda devletimizin kurduğu toplum temelli ruh sağlığı sistemi sayesinde bu oturmaya başladı. Artık pek çok şehirde Toplum Ruh Sağlığı Merkezleri var. Hastaları rahat bir şekilde takip edebiliyoruz" diye konuştu.  

Program bazı hastaların şarkı söylemesiyle sona erdi.