Zeybekci, Kayseri Serbest Bölge Müdürlüğü'nü ziyaretinde yaptığı konuşmada, serbest bölgelerin, dünyanın gelişmiş ülkelerinde, ekonomisi daha çok uluslararası ihracata dayalı olan bölgelerde çok önemli olduğunu belirtti.

Gerek Japonya'da gerek Çin'de serbest bölgelere büyük fonksiyonlar yüklendiğine dikkati çeken Zeybekci, "Maalesef biz AB ile yaptığımız ilk temasta serbest bölgelerin AB müktesabatı içinde olmadığından yola çıkarak buraları gözden çıkarma yolunda bir irade göstermişiz. AB'ye tam üye olan Portekiz'in serbest bölgelerle ilgili yaklaşık 20-30 yıl muafiyet aldığı ve bu bölgeleri devam ettirdiği bir gerçek. Türkiye'nin serbest bölgeleri ikinci plana atmasının ardından son yıllarda yeniden ekonomi için bu bölgelerin önemi kavrandı ve gündeme alındı" diye konuştu.

Zeybekci, serbest bölgelerin Türkiye'nin büyümesinde önemli bir ayak olarak canlandırılacağını söyledi.

Kayseri'deki serbest bölgenin yaklaşık 300 milyon dolar ihracat yapan, 5 bin civarında istihdam sağlayan bir yer olduğuna dikkati çeken Zeybekci, şunları kaydetti:

"Burası, Orta Anadolu'da çok büyük potansiyel vaadeden bir serbest bölgemiz. 20 bin kişinin istihdam edildiği, 5 milyar dolarlık ihracatın yapıldığı Marmara'da, Ege'de, Akdeniz'de çok başarılı bölgeler var. Bizler de hükümet olarak serbest bölgelerdeki yeni politikalarımızla, hazırlamakta olduğumuz yeni Serbest Bölge Kanunu ile Türkiye'nin geleceğinde bu bölgelere çok fazla fonksiyon yükleyeceğiz."

Zeybekci, Türkiye'nin 2023'te serbest bölge hedefinin sorulması üzerine, "Türkiye'nin 2023'te çok daha güçlü bir serbest bölge politikası olacak. Bu alanda kaybedilen zaman dilimi kazanılmaya çalışılacak. Türkiye AB'ye girerse serbest bölgeleriyle girecek" şeklinde konuştu.

 

- İş dünyasına yönelik operasyon iddiası

Bakan Zeybekci, bir gazetecinin "Bir yargı mensubunun iş dünyasına yönelik operasyon yapılacağını dile getirdiğini ve bunun mümkün olup olmadığını" sorması üzerine, şunları söyledi:

"Türkiye bir hukuk devletidir. Türkiye'de hukuk, bütün kurumlarıyla ayaktadır ve hayattadır. Hiç kimse bir diğerine, bir kurum bir şahsa ya da kuruma durduk yere keyfi 'operasyon düzenleyim' diye operasyon düzenleyemez. Burada hukuk anlamında her kim bir sorumluluk ortaya çıkardıysa, bir mesele ortaya çıktıysa bunun hesabını evrensel hukuk standartları çerçevesinde vermelidir. Bunun dışında atılacak hiçbir adım kabul edilemez. Hükümetimizin böyle bir tavrı yoktur, böyle bir şeye de müsaade etmez, böyle operasyon filan olmaz."

Bakan Zeybekci'ye, ziyarette, Kayseri Serbest Bölgesi hakkında brifing verildi.