Kayseri’de 2. Uluslararası Kültepe Toplantısı sona erdi. Kapanışta bir konuşma yapan Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, Kültepe'deki kazılar kadar bu kazılarda elde edilen değerlerin kamuoyu ile paylaşılmasının da önemli olduğunu söyledi. Kapanış yemeğinde ayrıca milattan önce 3000 yıllarında Erciyes'te kalay üretimin keşfedilmesinin bilim camiasında şaşkınlıkla karşılandığı dile getirildi.

2. Uluslararası Kültepe Toplantısı'nın kapanış programı Kayseri Mahallesi'nde yapıldı. Programa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik'in yanı sıra Vali Orhan Düzgün ve bürokratlar ile yerli ve yabancı bilim adamları katıldı. Kültepe Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu başta Büyükşehir Belediyesi olmak üzere Kültepe Toplantısı'nın gerçekleşmesine katkı verenlere teşekkür etti. Kapanışta konuşan Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aslıhan Yener de milattan önce 3000 yıllarında Erciyes'te kalay madeninin üretildiğinin keşfedildiğini belirtti ve bu keşfin bilim camiasında büyük yankı uyandırdığını söyledi. Prof. Dr. Yener, kalay madeninin üretilmesiyle beş bin yıl öncesinin en yüksek teknolojisi olan Tunç'un elde edildiğini kaydetti.

KAZILAR KADAR KAZILARI ANLATMAK DA ÖNEMLİ

Büyükşehir Belediye Mustafa Çelik de yaptığı konuşmada, Kayseri'nin önemli bir zenginliğini gün ışığına çıkarmak için gayret gösteren bilim adamlarına teşekkür etti. Kültepe'deki kazıların kamuoyu ile paylaşılmasının önemine dikkat çeken Başkan Çelik, "Bir konuda adil karar vermek kadar adil karar verdiğinize karşınızdakini inandırmak da çok önemli' şeklinde bir söz vardır. Kültepe'de de yapılan çalışma elbette çok önemli; ama yapılan çalışmaların önemli olduğunu bu tür toplantılarla kamuoyuna sunmak gerekiyor." diye konuştu.

Vali Orhan Düzgün ise konuşmasında bu toplantılar vesilesiyle çıkarılan buluntuların akademik camia ile paylaşıldığını vurguladı. Vali Düzgün, "Yeni buluntularla dünyaya daha fazla ışık saçacağız." dedi.