İHH Genel Başkan Yardımcısı Yavuz Dede, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye dahil 45 ülkede 40'a yakın yetimhane kurduklarını ve 46 bin civarında yetim çocuğa bakarak baba yokluğunu hissettirmemeye çalıştıklarını söyledi.

Yetimhanelerin büyük çoğunluğunun yoksulluk ve açlığın en üst düzeyde yaşandığı Afrika ülkelerinde olduğunu ifade eden Dede, ayrıca Arnavutluk, Bosna Hersek, Çeçenistan, Ekvador, Irak, Kazakistan, Kırgızistan, Kosova, Tacikistan gibi ülkelerde 7 bine yakın yetim çocuğun da bakımını üstlenmeye çalıştıklarını dile getirdi.

Mağduriyetin en ağırını hiçbir şeyden habersiz masum çocukların yaşadığını dile getiren Dede, "Türkiye'de yaklaşık 6 bin 200 yetime bakıyoruz. Savaşın izlerinin en ağır şekilde hissedildiği ülkelerden Filistin'de 13 bin, Irak'ta 3 bin 600, yıllardır iç savaşın devam ettiği Somali'de 4 bin ve Suriye'de ise bin 200 yetim çocuğun bakımını üstleniyoruz. Dünya genelinde bakımını üstlendiğimiz 45 ülkede 46 bin yetim çocuğumuz var. Sadece Türkiye değil, dünyanın dört bir tarafındaki yetimlere ulaşmaya çalışıyoruz" diye konuştu. 

Yetim kalan çocukların yaşadıkları ülkelerde tehlikelere karşı korumasız olduklarına dikkati çeken Dede, şunları kaydetti:

"Yetimler, organ ve fuhuş mafyası başta olmak üzere her türlü saldırıya karşı savunmasız haldeler. Art niyetli kişiler, gruplar bu çocukları kendi saflarına çekmek için yoğun çaba harcıyor, ellerinden kim tutarsa, kim karınlarını doyurur, ihtiyaçlarını karşılarsa onların yanında olacaklar. O nedenle biz insanlık adına elimizden geldiğince bu çocuklara yardımcı olmaya çalışıyoruz. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Libya'nın önemli kahramanlarından Ömer Muhtar da yetimdir. Ömer Muhtar adaleti tesis etmek için gayret gösterirken, Putin'in yapmış oldukları ortadadır. Yetimlere yardım ederken bu düşünceyle yaklaşmak gerekiyor."

Körfez Savaşı'ndan sonra 4-5 milyon çocuğun yetim kaldığını ve şu anda o çocukların ülke yönetiminde söz sahibi olacak yaşlara geldiğini anlatan Dede, aynı durumun Filistin için de geçerli olduğunu ifade etti.

- Bir yetimin aylık maliyeti 90 lira

Mazlum coğrafyalarda ulaşabildiklerinden çok daha fazla yetim çocuk olduğunu ifade eden Dede, bu çocuklara yardım için hayırseverlerin desteği ile 40 ülkede kapasiteleri 30 ila 400 kişi arasında değişen yetimhaneler yaptırdıklarını, bir yetimhanenin yaklaşık 250-300 bin dolar maliyetinin olduğunu vurguladı.

Yetimhanelerde kalan çocukların her türlü tehlikeden uzak güven içinde hayatlarını idame ettirebildiklerini ve eğitimlerini sorunsuz bir şekilde tamamlayabildiklerini belirten Dede, "Vatandaşlarımızdan yetimler konusunda daha fazla yardım bekliyoruz. Bir yetimin aylık masrafı 90, yıllık ise bin 80 lira civarında. 90 lira küçük bir meblağ gibi görülebilir ama özellikle Afrika ülkelerindeki insanlar 90 lirayla bir ay geçimini sağlayabiliyor. Düzenli olarak ödeme yapmak isteyenlerin yanı sıra vatandaşlarımızın kendi belirledikleri miktar kadar da bağış kabul ediyoruz" şeklinde konuştu.