İl Sağlık Müdürlüğü, vatandaşları organ nakline özendirmek için, organ bağışı standı açtı.
Cumhuriyet Meydanında açılan ve vatandaşların organlarını bağışlayacakları stant hakkında bilgi veren İl Sağlık Müdürü Dr. İsmail Kılıç, 3-9 Kasım tarihleri arasında kutlanan Organ Bağışı Haftası etkinlikleri kapsamında, vatandaşları organ nakli konusunda bilgilendirmek ve teşvik etmek için böyle bir çalışma hazırladıklarını söyledi.
“Organ bağışı beklenen düzeyde değil”
Türkiye’de organ nakli hizmetlerinde gelişmeler olmakla birlikte, nakil sayısında beklenen düzeye erişilemediğini belirten İl Sağlık Müdürü İsmail Kılıç, 2238 no’lu yasaya göre 18 yaşını dolduran herkesin organ ve dokularını bağışlama özgürlüğü olduğunu ifade etti. organ bağışında bulunabilmek için organ bağışı kartını iki tanık karşısında doldurmanın yeterli olacağını kaydeden İl Sağlık Müdürü İsmail Kılıç, bağış kartının yanında taşınmasının, işlemin gecikmeden gerçekleşmesini sağlayacağını dile getirdi. Müdür İsmail Kılıç, organ bağışında bulunmak isteyen vatandaşların il sağlık müdürlükleri, devlet ve özel hastaneler, üniversiteler, toplum sağlığı merkezleri ve aile sağlığı merkezlerine başvurabileceklerini söyledi.
Kayseri’de bin 210 kişi diyalize bağlı…
Kayseri’de Ekim ayındaki istatistiklere göre bin 210 kişinin diyaliz cihazına bağlı olarak yaşamını sürdürdüğünü, Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesinde de 569 kişinin organ nakli beklediğini belirten Müdür İsmail Kılıç, “Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, organ bağışını insanın insana yapabileceği en büyük yardım olarak tanımlamıştır. 6.3.1980 tarih ve 316 sayılı kararı ile organ naklinin caiz olduğunu bildirmiştir. Kur’an-ı Kerim’de de, Maide Suresi 32. ayette; ‘Kim bir kişinin hayatını kurtarmak suretiyle yaşatırsa bütün insanları yaşatmış gibi olur.’ denmiştir. Tüm vatandaşlarımızı organ bağışı yapmaya ve yakınlarının organlarını bağışlamaya davet ediyorum. Bırakacağınız en güzel miras; hayatta iken yapacağınız organ bağışıdır.” diye konuştu.