Kayseri Valiliği ile Profesyonel Aşçılar Derneği'nin işbirliğinde İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen ödüllü yarışmaya, 120 yarışmacı yöresel yemeklerle katıldı.

Ev hanımlarının yoğun ilgi gösterdiği yarışmada, unutulmaya yüz tutmuş, artık sofralarda eskisi gibi yer almayan yemekler,  "Ana yemekler", Börek ve hamur işleri” ile  "Tatlılar" olmak üzere üç kategoride yarışıyor.

Yarışmada jürinin beğenisine sunulan pırtımpırt, bal peteği şeklindeki tepsi mantısı, pehli, hakırdaklı lahana sarması gibi eski yemekler dikkati çekti.

İl Kültür ve Turizm Müdürü İsmet Taymuş, değerlendirme öncesi gazetecilere yaptığı açıklamada, birkaç yıldır düzenlenen yöresel yemek yarışmalarını geleneksel hale getirmeye çalıştıklarını söyledi.

Amaçlarının yöresel yemekleri yaşatmak olduğunu ifade eden Taymuş, yarışmanın üç kategoride yapıldığını, her dalı alanında uzman olan kişilerin değerlendireceğini belirtti.  

Taymuş, yarışma sonunda dereceye girenlerin çeyrek altınla ödüllendirileceklerini kaydetti.

Adı bile unutulmuş yemeklerin yarışmada yer aldığını anlatan Taymuş, şöyle konuştu:

"Ev hanımlarımızın unutulmaya yüz tutmuş, artık pek yapılmayan yemekleri bu yarışma sayesinde tekrar hatırlamalarını, bizlere de hatırlatmalarını sağlamaya çalışıyoruz. Yemeklerimiz kültürümüzün çok önemli bir unsuru, gelecek kuşakların da bu yemekleri bilmesini, tatmasını istiyoruz. Lokanta işletmecilerimiz şu anda aramızda. İşletmecilerimiz burada beğendikleri yöresel yemekleri işletmelerinde müşterilerine sunmak istiyor. Yemekleri yapan kadınlarla iletişime geçecekler, belki onlara istihdam da sağlanmış olacak. Sadece yemeğin lezzeti değil sunumu da değerlendirilecek. Turistler sadece karın doyurmak istemiyorlar, yemeği güzel bir sunumla başka lezzetlerle tatmak istiyorlar."

Yarışmacı Nuray Türetmiş de yarışmaya kıymalı kuru börekle katıldığını, zahmetli olduğu için artık böreğin pek yapılmadığını dile getirdi.

Bedia Özsevinç ise anneannesinden öğrendiği Osmanlı Topu adı verilen yemeği yaptığını belirterek, "Yemeğin adını duyan şaşırıyor. Halbuki eskilerin bildiği, yaptığı bir yemek. Benden başka yapan yok, o yüzden iddialıyım" ifadelerini kullandı.