Aslankaya, Kayseri Kafkas Derneği'nce Maykop'ta yapımı devam eden Tıj İlkay Misafirhanesi'ne yardım için düzenlenen Kafkas Kültür Gecesi etkinliğine katıldı.

Kadir Has Kültür ve Kongre Merkezi'ndeki gecenin açılışında konuşan Aslankaya, derneğin ana dille ilgili yürüttükleri çalışmaların onur ve gurur verici olduğunu ifade etti.

Ana dilin muhafaza edilerek geleceğin inşa edilebileceğine dikkati çeken Aslankaya, şöyle konuştu:

"Federasyonumuz 2014-2015 yılını ana dil yılı ilan etti. Yaşadığımız coğrafyada demokratikleşme süreci içinde farklı gelişmeler oluyor. Türkiye'de yaşayan halklara çeşitli haklar, hukuklar veriliyor. Bunların en yakın takipçisiyiz. Yeni yasalar çerçevesinde ortaokullarda Türkiye'deki etnik gruplara kendi ana dillerinde eğitim yapma hakkı tanındı. Türkiye'de geçen yıl sadece Kayseri'de iki sınıfımız vardı. Önümüze hedefler koyduk, en az 300 öğrenciyle sınıf açmayı planladık. 12 sınıfa ulaştık. Çocuklarını tüm mahalle baskılarına ve zorluklara rağmen ana dil duyarlılığıyla seçmeli ders olarak seçtiren velilere ve dernek yönetimine teşekkür ediyorum. Unutmak üzere olduğumuz tehlikedeki dilimizi korumak için elimizden geleni yapacağız."

Kayseri Kafkas Derneği Başkanı Mutlu Akkaya ise ortaokullarda seçmeli ana dil sınıflarının oluşturulması ve hedeflenen sayıya ulaşılması için büyük gayret gösterdiklerini söyledi.

Yoğun çalışmalar sonucu kentte 12 sınıf açılmasını başardıklarını anlatan Akkaya, "135 öğrencimiz ana dilini öğrenmenin sevincini yaşıyor. Ayrıca derneğimizde dil kursları başlattık. Ana dilimizin korunması için emek veren öğretmenlere ve velilere teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Akkaya, Suriye'deki iç savaştan dolayı Kayseri'ye yerleşen soydaşlarının zor günler geçirdiğini, başta yakacak olmak üzere her türlü yardıma ihtiyaçları olduğunu, resmi yardım komiteleri aracılığıyla yardımların ulaştırılabileceğini dile getirdi. 

Konuşmaların ardından dernekteki tiyatro topluluğunca "Adige survivor" adlı gösteri sergilendi.

Yöresel kıyafetler içindeki gençlerin Kafkas dansları büyük ilgi gördü.

Gecede Şevval Sam, Adigece şarkılar seslendirdi.

Sanatçı ayrıca Karadeniz türküleri de söyledi.

Gecede, Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı okullarda Adigece eğitim verecek öğretmenlere plaket takdim edildi.