Alın kemiğinde 7 cm. açık bulunan hasta Kayseri’de ilk defa uygulanan, kişiye özel el yapımı titanyum plaka uygulaması ile tedavi edildi.
Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesinde gerçekleştirilen ameliyat ile birlikte kadın hastanın 4 yıldır alın kemiği çökmesi nedeniyle oluşan kafatası şekil bozukluğu giderildi. Operasyon, Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesinde ilk kez uygulanan yöntem olan el yapımı hastaya özgü olarak şekillendirilen titanyum implant ile gerçekleştirildi.
2006 yılında beyin tümörü nedeniyle bir operasyon geçiren hasta zaman içerisinde alın kemiğindeki çökme neticesinde oluşan şekil bozuklularının meydana geldiğini belirterek “Yaklaşık olarak ameliyattan 4 yıl sonra böyle bir durum ortaya çıktı. Daha öncesinde şekil bozukluğunun meydana geldiği bölgeye yağ transferi işlemi de uygulandı ancak uzun süreli bir çözüm olmadı ve tekrardan bu şekil bozukluğu devam etti. Şu anda hiç bir sıkıntı bulunmuyor. Ameliyatı gerçekleştiren Yalçın hocama ve ekibine teşekkür ediyorum” dedi.
Ameliyatı gerçekleştiren Op. Dr. Yalçın Yontar “Hasta, kliniğimize başvurduğunda, alın bölgesinde yaklaşık 7 cm çapındaki bir sahada kemik çökmesi, düzensizlik ve bununla beraber bazı bölgelerde tam kat kemik kayıpları vardı. Yapılan tomografik incelemeler yardımıyla alın kemiğinde mevcut olan biçim bozukluğunun tam şekli ve boyutlarını belirledik. Hastamız daha önce uygulanan ve başarısız olan yağ enjekte işleminin uygulanmasını istemedi. Önümüzde Poröz polietilen adı verilen bir “akrilik” biyomateryal kullanılarak veya hastaya özel olarak titanyumdan imal edilmiş bir implantın kullanılması şeklinde iki seçenek vardı. Vücut tarafından kabul edilebilirliğinin daha yüksek olması ve enfeksiyon gelişim riskinin de daha düşük olması nedeniyle tercihimiz titanyum kraniyoplasti (kafatasının şekillendirilmesi) işleminden yana oldu” dedi.
Üç boyutlu yazıcı teknolojisi kullanılarak elde edilen hastanın kafatası örnekleri üzerinde, hastaya özgü titanyum implantın elde edildiğini söyleyen Op. Dr. Yontar “Tamamen kliniğimizde geliştirilmiş bir teknik ile titanyum implantın hem alın kemiğindeki şekil bozukluğunu örtecek boyutlarda hem de alın bölgesine ait doğal kavisi verecek 3 boyutlu yapıda olması sağlandı. Gerçekleştirdiğimiz operasyon ile titanyum implantın alın kemiğine tespit işlemi gerçekleştirildi ve hastanın çökme öncesindeki alın kemiği anatomisine oldukça yakın bir sonuç elde edildi” şeklinde konuştu.
Çeşitli nedenlere bağlı olarak kafatası kemiklerinde gelişmiş kayıpların ve deformitelerin kapatılmasına yönelik olarak hastaya özel titanyum implantlar ülkemizde klinik olarak kullanılmaktadır. Ancak kişiye özgü olarak titanyum implant üretimini gerçekleştirecek alt yapının birkaç örnek dışında devlet kurumlarında mevcut olmaması ve özel sektör vasıtasıyla gerçekleştirilen üretimlerin oldukça yüksek maliyetlerde olması titanyum kraniyoplasti işlemini kısıtlamaktadır.
Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde geliştirilen teknik sayesinde tamamen kişiye özgü olarak şekillendirilen titanyum implantlar ile maliyetlerde oldukça düşürülmüş oldu.