Kayseri Valiliği’nin ev sahipliğinde düzenlenen Kayseri Öğrenme Şenlikleri, Vali Orhan Düzgün’ün de katıldığı açılış programıyla başladı.

Bu yıl ikincisi düzenlenen ve 3 gün sürecek Kayseri Öğrenme Şenlikleri’nin açılışına Vali Düzgün’ün yanı sıra Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Daire Başkanı Uğur Ergin, Vali Yardımcısı Zülkarnin Öztürk, Kocasinan, Melikgazi, Akkışla ve Sarıoğlan Kaymakamları, İl Milli Eğitim Müdürü Bilal Yılmaz Çandıroğlu ile kamu kurum ve kuruluşlarının yetkilileri ile çok sayıda vatandaş ve öğrenci katıldı. Vali Düzgün, Mimar Sinan Parkı’nda düzenlenen açılışta yaptığı konuşmada, öğrenme şenliklerinin sadece öğrencileri değil, yediden yetmişe bütün herkesi kapsayan bir etkinlik olduğunu söyledi.

İskandinav ülkelerinde her yüz kişiden otuzunun yeni şeyler öğrenmek amacıyla çeşitli kurslara katıldığını, Türkiye’de ise bu oranın yüzde 3 olduğu bilgisini veren Vali Düzgün, Türkiye’de de Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü’nün kurulması ile birlikte, vatandaşların bilgi ve becerileri ile kendilerine olan özgüvenlerini artırmak amacıyla Halk Eğitim Merkezleri, Sivil Toplum Kuruluşları ve Meslek Odaları ile birlikte ortak kurslar açıldığını ve vatandaşların eğitim ihtiyacının bu kurslarla karşılanmaya çalışıldığını ifade etti.

Vali Düzgün, bilgisayar kursundan satranç kursuna, resim kursundan takı kursuna, aşçılık kursuna, hasta bakıcılık kursuna kadar yüzlerce kursun başta Halk Eğitim Merkezi Müdürlükleri ve İŞ-KUR Müdürlükleri ile birlikte açıldığını ve sürekli devam ettiğini belirterek, “Vatandaşlarımızın devam etmek istedikleri kurslar varsa Milli Eğitim Müdürlüklerimize ve Halk Eğitim Müdürlüklerimize başvurarak 10-15-20 kişi bir araya geldiğinde, onların istediği türde kursları açma ve hizmet vermek imkanına sahibiz.” dedi.

“İşleyen demir ışıldar, işlemezse pas tutar” sözünü hatırlatan Vali Düzgün, konuşmasını şöyle sürdürdü; “Bizlerin de zihin ve dimağlarımızın sağlıklı olarak kalabilmesi için, hayatın her evresinde sağlıklı bireyler olabilmemiz için, Alzheimer hastalığından korunabilmemiz için herkesin sürekli kendini yenilemesi, geliştirmesi ve öğrenmeye yönelmesi gerekir. Hangi yaşa gelirsek gelelim, ‘Artık bu yaştan sonra ne öğreneceğim’ diye düşünmememiz gerekir. Bütün vatandaşlarımız kendi yeteneklerini ortaya çıkarma konusunda veya ilgi duydukları konularda bizlere başvururlarsa biz bu talepleri değerlendirir ve kursları açarız. Bu kurslara devam ettikten sonra gerek kültür, sanat kurslarıyla vakitlerini iyi değerlendiren, bunların da ötesinde iş edindirmeye yönelik kurslarımızla kendilerine bir işyeri açan, ailelerine, kendilerine gelir getirici meslekler edinen vatandaşlarımızı gördükçe de memnun oluyoruz.”

Öğrenmenin en ileri seviyesinin özellikle araştırma, geliştirme, inovasyon adına yapılan çalışmalar olduğunu belirten Vali Düzgün, “Günümüzden onlarca ve yüzlerce yıl önceki insanlar öğrenmeye önem vermeselerdi, bugün ne mikrofon ile size hitap edebilirdik, ne akşam evinizde elektriklerimiz yanabilirdi, ne de bugün sizleri buraya getiren toplu taşıma araçları insanlığın hizmetinde olabilirdi.” diye konuştu.

Vali Düzgün, 13 ilçeden okul ve kurumların 205 etkinlikle, il genelindeki kurum ve kuruluşlar ile dernekler, vakıflar ve sivil toplum kuruluşlarının 82 etkinlik ile katıldığı Kayseri Öğrenme Şenlikleri’ndeki stantları gezerek, incelemelerde bulundu.