Kayseri Şeker’in mal varlıkları üzerine 6 yıl önce konulan ipoteklerden kurtulduğu belirtildi. Bu olumlu gelişme, cirosu milyar bandına ulaşarak Devler ligine girmeye çalışan Kayseri Şeker’in finans ve ekonomi çevrelerindeki kredi puanının artırmasına katkı sağlaması bekleniyor.
2011 yılı öncesinde, Kayseri Şeker’in pancar çiftçisine, fabrika çalışanlarına, nakliyeciye, sanayiciye, hizmet aldığı sektörlere, bankalara olan icra ve haciz borçlarından dolayı tüm mal varlıklarının üzerine ipotek konulmuştu.
Zamanın Kayseri Şeker yöneticilerinin Fabrikanın kapısına kilit vurulmasına zemin hazırlamasının sonunda Gıda tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yönetimden el çektirilerek Hüseyin Akay, Faruk Fıratoğlu, Av.Fevzi Konaç ve Hurşit Dede Kayseri Şeker’e Kayyum olarak atandı.
Kayyum heyetinin uygulamalarından memnun kalan çiftçiler, fabrikasına sahip çıkarak yapılan Genel Kurulda Hüseyin Akay ve ekibini seçimle iş başına getirerek uygulanan mali disiplinin devam etmesini sağladılar.
2011 yılında 35 milyon zararla devralınan Kayseri Şeker’in biriken 650 Milyon ağır borç yükünü ödemek için Hüseyin Akay ve ekibi ilk olarak bankalarla bir kredi sözleşmesi imzalayarak sorunu çözmeye başladı.
Bu sayede Milli bir kuruluş olan Kayseri Şeker’in yeniden üretime katkı sağlaması ve bölge çiftçilerinin umudu olmaya devam etmesi, beş yıl içerisinde ise Türkiye’de ilk yüzlere girmesinin yanında Kayseri’de vergi rekortmeni olması sağlandı.
7 eylül 2010 tarihinde Kayseri Şeker’in tüm mal varlığı üzerine konulan ipotek işlemi; Türkiye İş Bankası, Türkiye Halk Bankası, Garanti Bank ve Şekerbank’tan oluşan bankalar arası konsorsiyum tarafından Kayseri Şeker’in 61. Genel Kurulunun yapıldığı tarihte kaldırıldı.
Kayseri Şeker Fabrikası ile Boğazlıyan Şeker Fabrikalarına ait menkul, gayrimenkul mal varlıkları ve teçhizatları üzerine konulan tüm ipoteklerin 28 Temmuz 2016 tarihinde kaldırıldığını bildiren tarihi karar, finans ve ekonomi çevreleri ile Kayseri Şeker camiası tarafından büyük sevinçle karşılanmış olup, bu kararın Kayseri Şeker de yeni bir dönemin ve yeni yatırımların müjdecisi olması bekleniyor.