Kayseri Şeker ile Erciyes Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi ile birlikte yürütülen Çerezlik Kabak Islah Projesi çerçevesinde Kayseri’nin kabak tohumu üreten Develi ve Tomarza ilçelerinden kabaklar toplanarak iyileştirme programına başlandı.
Proje ile 3 yıl sonunda sözleşmeli tarımla çerezlik kabak üreten çiftçilere bu çerçevede geliştirilecek çeşitlerden verilerek Kayseri de çerezlik kabak alanlarında verimlilik artışının gerçekleşmesi hedefleniyor.
Proje danışmanı Erciyes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Gülşen; Kayseri ilinde TÜİK verilerine göre 308.756 dekar alanda 15.669 ton çerezlik kabak üretimi yapıldığını ve toplamda Türkiye’de 615.119 dekar alanda 41.612 ton çerezlik kabak tohumu üretilmekte olduğunu belirtti.
Gülşen ayrıca Kayseri’nin Ülke genelindeki üretimin % 38 ini gerçekleştirerek en fazla çerezlik kabak üreten il konumunda olduğunu ve bu miktarın işlenmemiş ürün olarak yaklaşık 160 milyon TL’ye işlenmiş ürün olarak ise 250 milyon TL ye ulaşabileceğine dikkat çekti.
Kayseri Şeker, bünyesinde oluşturduğu ARGE biriminin özellikle ana ürün olan şeker pancarı tarımını münavebe yıllarında destekleyecek ürünler ile ilgili çalışmaları kapsamında Tomarza bölgesinde 2014-2015 sezonunda 3500 dekar alanda sözleşmeli çerezlik kabak üretimi için anlaşma yaptığı belirtildi.